nedjelja, 13. prosinca 2020.

LABINSKE SREDNJOŠKOLKE POČETKOM PEDESETIH 20 STOLJEĆA

 Ja iskustva znam da najviše zanimanja zanimaju stare fotografije, na kojoj se nalaz osobe koje su dobrim dijelom još na ovom svijetu. Ovo je jedna od njih, ali sumnjam da je na njoj ostalo još malom živih, ali tu su njihova djeca. jedna od njih je Patricia rođena Peršić iz Australije, čija je majka na ovoj slici. Zvala se Katica Blašković, rodom je bila iz Šumbera, a na slici je krajnje desno s crnim opasačem oko struka. 

Ovu nam je sliku iz Amerike poslala Rina Pamić, rođena 1949. godine u selju Boljevići nedaleko od Kršana u obitelji Peršića. Nju je rod Patricije zamolio da se pokuša otkriti, odnosno prepoznati što više ostalih imena s te fotografije nastale prema njima 1949. godine, kada je Rina imala svega pet godina. Uspjelo se prepoznati tek dvoje - bivšeg pekara Frankovića iz sela Kraj Drage, koji se tim poslom bavio u Svetoj Nedelji. Tu je i šarto Berto Načinović iz Nedešćine, koji se tim poslom i sada bavi u Astoriji. ostali su enigma, a ne zna se ni gdje je ta fotka nastala. 

Sumnjalo se na Nedešćinu, ali nama, bivšim labinskim srednjoškolcima, nije teško prepoznati dvorište današnje srednje škole, u kojoj su do 1949. godine živjeli njemački ratni zarobljenici, koji su i dovršili zgradu sve do njenog krova. Na njoj nije bilo teško prepoznati prof. Stjepana Matečića, legendu labinskog srednjeg školstva, koji uz Labin iz Zagreba dolazi u jesen 1949. godine, a sada njegove kosti počivaju na labinskom groblju. U to vrijeme u Labinu počinje radom Rudarski tehnikom, a već ranije su djelovala Rudarska škola, te Škola učenika u privredi. Bit će da su to bile maturanti te škole koji su se u to vrijeme često slikavali za svojim maještrima. 

O do Matečića lijevo sjedi Mario Milevoj Kagarin, brat od mog oca i vrlo dobar moj borba, koji je onda radio kao odgojitelj u domu učenika, čiji je jedno vrijeme bio i upravitelj. Tu moje poznavanje aktera s ove vrijedne slike i prestaje, ali ne prestaje tvrda želja njihovih potomaka da prepoznaju što više njih. Slika je nastala  početkom pedesetih, znači prije više od 70 godina, bilo je teško siromašno poraće oskudno svime, pa se vjerojatno mnogi od njih, u potrazi za boljim životom, rasulo svijetom. S njima su otišle samo uspomene, uključujući i ovu fotografiju, koja se sada posredno vratila na mjesto svog nastanka!


 

  


 

Nema komentara:

Objavi komentar