četvrtak, 5. ožujka 2020.

LABINSKA GOSPODARSKA SCENA 1990. GODINE - HVALA SPONZORIMA

Trideset godina nije malo u ljudskom životu, a ni, znamo mi i na vlastitoj koži, ni u postojanju jednog društva. Tek nešto manje traje samostalna hrvatska država.

Dakle prije tri desetljeća, sada već daleke 1990. godine, nekada ugledno i utjecajno općinsko glasilo Labinska komuna, na čelu sa nezaobilaznim glavnim urednikom Valterom Černjulom, objavilo mi je treću zavičajnu knjigu Do socijalizma i natrag. U njoj se tragom vlastitih i tuđih novinskih tekstova osvrćem na 45 godina socijalizma u Jugoslaviji, koja je te godine bila na izdisaju. Nakon višegodišnje krize u zraku se osjećao njen skori kraj, gospodarstvo je bilo na koljenima, a bivši komunisti sve su više naginjali nacionalizmu u članicama federacije. Nitko nije vjerovao da će Juga nestati u krvavom ratu, a stanovništvo se nadalo da će se njihovo konačno okrenuti višestranačju, tržišnom gospodarstvu i - boljem životu.

U ovom kratkom tekstu ne sovrćem se na tekstove i fotke u knjizi, već na posljednje tri stranice u njoj, posvećene mnogobrojnim sponzorima, koji su sufinancirali njeno tiskanje. Među njima je mnogo novih, mahom obiteljskih firmi, čiji su se vlasnici nadali da će se njihovi snovi ostvariti u novom društvu. Tri desetljeća kasnije vidi se da su to bili, nažalost, planovi bez pokrića i da su rijetki od njih i danas na sceni! Među njima je nestala i nekada popularna Labinska komuna.

Uvjerite se samo i to! 




Nema komentara:

Objavi komentar