četvrtak, 15. kolovoza 2019.

RADNA AKCIJA - NA PLACE VA RAŠE

Glavni trg najmlađeg grada u Istri, nekadašnji Impero, zbog svog šarma i nedirnute arhitektonske atraktivnosti, česta je meta kreativne neobuzdanosti umjetnika. Srećom u njemu u protekle 82. godine nije ništa dirano ili promijenjeno, što nije bio slučaj u središtu Podlabina, koji se 1942. godine prilikom inauguracije  zvao Pozzo Littorio d'Arsia.
Možda je manje poznato da je taj trg novi betonski tepih dobio 1959. godine zahvaljujući dobrovoljnoj radnoj akciji mladih i manje mladih, uključujući i 15. godišnjake. Akcija je započela sredinom kolovoza, a završila u listopadu. Evidentirano je 2000 dobrovoljnih radnih sati, uz uštedu od dva milijuna ondašnjih dinara. Istovremeno asfaltirane su i druge ulice, u kojima se, kao i na trgu, postavila nova floroscentna rasvjeta, što je za tadašnje stanovnike Raše bio veliki događaj.

Bilo je to vrijeme i mnogih drugih dobrovoljnih radnih akcija, kada se ovakvim aktivnostima doprinosilo kvalitetnijem životu u svojoj sredini. Na fotografiji koju mi je ustupio moj prijatelj i kolega Valter Černjul, nastaloj poslije jedne takve radne akcije, zabilježena su sljedeća imena.
S lijeva stoje: Đulio Škopac, Doro Brenković, Luka Buovac,Aldo Kancijani, (Brko?), Klunić, Silvio Pregelj, Josip Černjul Rašan, Drago Mihić, legendarni vozač Giovanni Kancijani, Tonić Zupičić, Lučano Santaka i Lučano Božac.
Čuče: Ivan Gašparini, Josip Blašković, Bepo Modrušan, Aldo Gašparini i Edi Pregelj.

Nema komentara:

Objavi komentar