petak, 24. kolovoza 2018.

POLA STOLJEĆA MALE MATURE RAŠKIH UČENIKA

Stanovnici Raše, popularni Aršijani, bili su nekada poznati po svojoj međusobnoj povezanosti, druženju i ljubavi prema svome gradu. Po tim vrijednostima Labinjani su im pomalo zavidili.
Tragom te privrženosti sutra u Raši (malo)maturanti tamošnje Osnovne škole Ivan Batelić obilježavaju točno pola stoljeća završetka osnovnog obrazovanja.

Sve je počelo 1960. godine, a u dva razreda Ia i Ib sijelo je 70 učenika, od kojih je osam godina kasnije malu maturu završilo njih 46. Vjerujem da će se veći dio njih okupiti na sutrašnjem druženju. Ilustracije radi u školskoj godini 2017/2018. školske je klupe svih razreda "derao" je ukupno 81 učenik. O sadašnjosti, ali još više o budućnosti nekada najpoznatijeg rudarskog grada u pokojnoj državi više nego upozoravajuće.

Bit će to prilika da se poneki i vide nakon dugo godina, da se prisjete zajedničkih lijepih dana i svojih učenika i razrednika. Prva razrednica "a" razreda bila je Draženka Kokot, rođena Tikulin, koja danas živi u Labinu u dobi od 91. godine.U višim razredima, od 5. do 8. razreda njima je razrednik prof. Ante Vanjak.

Razrednica drugog paralelnog razreda nakratko je bila Ljubica Sorić, a potom poznata maještra Irene Golub. Zadnja četiri razreda najodgovornija za njihovo obrazovanje bila je nastavnica Stanka Kodarić.
Zahvaljujući raškom novinaru Valteru Černjulu, također dio te generacije, ovom tekstu prilažem i po dvije fotografije prvih i osmih razreda lijepih jubilaraca. Kada su pozirali prvi put Raša je bila u svom zenitu s još uvijek otvorenim rudnikom, ispred čijeg su ulaza tri puta na dan širom Labinšćine i Istre polazile duge kolone korijera s umornim rudarima.

Obilježavanje pola stoljeća male mature započet će odavanjem počasti preminulim vršnjacima na gradskom groblju u Labinu, zatim posjetom školi i simboličnom prozivanju učenika te druženju u prostorijama RKUD Rudar u Raši, gdje se u njihovoj mladosti često i rado sudjelovalo na plesnim
večerima.
Do 1937. godine osnovna škola je djelovala u Krapnu, dva kilometra udaljenom od Raše, a godinu dana kasnije počinje radom osnovna škola u najmlađem gradu u Istri. Kratko vrijeme prije toga raški osnovnoškolci pohađali su školu u zgradi nekadašnje stanice karabinjera, a nakon rata Stanici narodne milicije u ulici platana s druge strane nogometnog stadiona.

Početkom siječnja preminula je u 92. godini Draženka Kokot, rođena Tipulin, legenda raškog osnovnog školstva. U Labin dolazi 1948. godine, odmah nakon završetka Učiteljske škole, odakle ubrzo odlazi radeći u više osnovnih škola Dalmacije. Na Labinšćinu se vraća nekoliko godina kasnije, sada u Rašu, gdje je u tamošnjoj osnovnoj školi radila sve do odlaska u mirovinu. Obožavala je djecu, a i ona njih, a u svom učiteljevanju je bila vrlo svestrana ne štedeći sebe. Bavila se, između ostalog, i izrađivanjem malih narodnih nošnji, o čemu svjedoči i ova fotografija nastala početkom šezdesetih proteklog stoljeća. Na njoj je maještra Draženka u društvu učenica Nadije Tenčić i Veljke Milevoj.Iz albuma Aršijona Marija Černjula, nekada nogometaša Rudara, Dinama i pulske Istre, našla se i fotografija njegovog drugog razreda raške osnovne škole, koju je završio 1954. godine. Uz pomoć njegova brata Uz pomoć njegova vrata Valtera, nekada urednika i suvlasnika pokojne Labinske komune, utvrđena su mnoga imena od četrdesetak učenika tog razreda. Uzgred rečeno, to je gotovo pola od ukupnog broja osnovoškolaca raške osnovne škole.

Među njima su uz Marija Černjula i Remiđo Batelić, Branko Batelić, Klaudio Barbić i Lino Griparić, sve poznati nogometaši, zatim Milan Blagonić, Gabrijela Tenčić, Sonja Gortan, Mimica Šaina, Elda Griparić, Marica Griparić, Aldo Kokot, Aldo Miletić, Silvano Hrvatin, Mariza griparić, Edi Ipavec, Anđelo Vale, Joško Sedej, Milan bevk, Ondrina Pavinčić, Rita Černjul, Kod ulaznik je vratiju Đulio Blagonić, koji je slučajno upao u kadar, jer nije bio učenik tog razreda.

Otada je prošao gotovo jedan prosječan životni vijek, mnogi su napustili Raši u potrazi za boljim životom, a dio njih nas je napustio zauvijek!
Nema komentara:

Objavi komentar