utorak, 17. siječnja 2017.

ISTARSKA POČETNICA ZA NAROD - GODINA 1945.

U ruke mi je došla Istarska početnica za narod tiskana 1945. godine. Prvi su to mjeseci nakon rata, svega nekoliko mjeseci nakon što se Istra defacto, iako ne i de jure, našla unutar granica Titove Jugoslavije.
Početnica je u raspadajućem stanju, bez korica,impresuma, a vjerojatno nema ni njenog zadnjeg dijela, pa ništa ne znam o autoru, uredniku i izdavaču. No, i ovako oslikava jedno više nego turbulentno vrijeme, kraj rata i početak jednog drugog, neizvjesnog vremena.
Komentare o Istarskoj početnici za narod prepuštam vama nakon što prelistate ono što sam uspio preslikati i staviti na blog.





































 

2 komentara:

  1. Ta naslovna strana je u stvari vanjska korica. Nedostaju vam samo dvije stranice teksta na tom nedostajućem listu. Nema apsoluzno nikakvih drugih podataka u knjižici o njoj samoj.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ups, trebala sam još malo počekati, na dnu kutije sam našla još jednu. Ova ima vanjske korice, malo deblje, zvijezda je crvena a na dnu umjesto godine crvenim slovima piše: IZDANJE OBLASNOG NOO-a ZA ISTRU. Na posljednjem listu s vanjske strane piše: SMRT FAŠIZMU - SLOBODA NARODU!

    OdgovoriIzbriši