petak, 7. listopada 2016.

IZ FOTOALBUMA RICHARDA SCHUSTERA 1914.1917. - NOVA MONOGRAFIJA O PRVOM SVJETSKOM RATU U ISTRI

Naslov je to nedavno objavljene fotomonografije o Istri tijekom Prvog svjetskog rata, koja je izašla u nakladi Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule u suradnji s pulskim Arheološkim muzejom. Fotoalbum austrijskog časnika, kao okosnica ovog i po volumenu zapaženog djela, sadrži više od 900 izuzetnih fotografija o tim teškim vremenima u Puli, ali i cijeloj Istri. Od toga je objavljeno nešto više od 500 fotografija, među njima i dvadesetak iz Labina, Krapna i sela Barbici, odnosno Raške doline.
Iz Barbića se u fokkusu fotografija našla mlada majka s djetetom, na fotografiji raške doline uočava se da su se tamošnja polja i u to teško vrijeme temeljito obrađivala, dok je u rudarskom Krapnu pažnju snimatelja privukla i crkvica svete Barbare, zaštitnice rudara s početka 20. stoljeća.
U knjizi je i čak 14 fotografija Labina, od kojih su za ovu prigodu izdvojene tek dvije - fotka najvjerojatnije malih Uskočkih vrata te raskošna dvorana za prijem plemićke obitelji Lazzarini, u kojoj se nalazi gradski muzej.
Inače, knmjiga ima više od 300 stranica, a tekstovi su usporedno pisani na hrvatskom i njemačkom jeziku. Urednik je Andrej Bander, grafički ju je odlično uredio Mario Rosanda, dok su recenziju napisali Kristina Zenzerović i Lana Skuljan-Bilić, kustos Povijesnog i pomorskog muzeja iz Pule, kroz čije je ruke prošlo mnogo starih fotografija ne samo Pule, već cijele Istre.
 




Nema komentara:

Objavi komentar