četvrtak, 8. rujna 2016.

RAŠA U GRADNJI NA NEGATIVIMA NA STAKLU

U ondašnjoj Italiji Raša je odmah u početku gradnje u proljeće 1936. godine bila pravo čudo ondašnje države. Kada je u ljeto iste godine duče Benito Mussolini posjetio gradilište najpoznatijeg rudarskog grada s veoma visokim standardima urbanog i osobnog življenja onda je središte grada već imalo današnje oblike.

Kako je to isto gradilište izgledalo na početku, dakle svega nekoliko mjeseci kasnije može se vidjeti i iz pet negativa na staklu učinjeni u milanskom studiju Grand prix, prema svemu sudeći autora M. Cappellija.

Usmjeravanjem prema svjetlu dolazi se do fascinantnih slika, ali pokušavajući ih skenirati, uz veliku opasnost da ih oštetih, rezultati su mnogo skromniji. U Labinu nisam od njih uspio dobiti fotografije, za što postoje posebni studiji, pa ću s vama do daljnjega moći podijeliti preslike samo tri negativa na staklu. Jedno od njih je nastajanje središta Raše, odnosno ulice koja je od Trijumfalnih vrata vodila do rudarskog okna odnosno bolnice. Drugi se snimak, dosta kvalitetniji, odnosi na zgradu u Vinežu, nekadašnji spacio, u kojem se danas nalazi popularna gostionica obitelji Rastović. Na trećem se negativu naziru temelji i tek podignuti zidovi kuća u donjem dijelu Raše. Bit će da je prilikom slaganja negativa u kutije, kojih je očito bilo više, i to ne samo Arsije, već i drugih labinskih rudnika, došlo do malih grešaka, pa se u tom paketu našao i Štrmac, odnosno zgrada današnjeg popularnog restorana.

Ove vrijedne negative sačuvane su zahvaljujući Brunetu Nacinelliju, našem Labinjanu iz Kanade, koji ih je dobio, koliko sam shvatio, od svog noneta. Još jednom hvala obojici, uz obećanje da će ti snimci biti dio naše rudarske baštine, bez koje je nemoguće pisati povijest Labinšćine.
Skenirani su zahvaljujući Povijesnom i pomorskom muzeju iz Pule, odnosno kustosici Lani Skuljan-Bilić, koja pokazuje veliko profesionalno zanimanje za fotografije s Labinšćine.




















Nema komentara:

Objavi komentar