utorak, 3. svibnja 2016.

RABAČKA ŠETNICA . POPULARNO LUNGO MARE

Mozaik složen od ovih razglednica fokusiran je na nastajanje šetnice - popularno Lungo mare, a one pokrivaju vremenski raspon od kraja šezdesetih do početka devedesetih.
U početku nije bilo šetnice, ali ni "cvijetnih" hotela u zaleđu razglednica, odnosno na Vele đirine, a cestom do luke koriste se vozila i sve brojniji turisti i domaći kupači. Ipak, na prvoj najstarijoj fotografiji na samoj rivi zamjećuje se živost i mnoštvo automobila. U njenom desnom kutu još je uvijek kasnije srušena kuća radi izgradnje hotela Apollo, ali zapaža se intenzivna gradnja stambenih višekatnica. I početak gradnje nove ceste u pravcu budućeg hotela Lanterna i nešto kasnije Girandelle.
Na drugoj razglednici iz sedamdesetih šetnice još uvijek nema, ali "kočopere" se hoteli Mimosa, Hedera i Narciz. I brod restoran poznatog rabačkog ugostitelja Ignje Ilijevskog.
Na trećoj razglednici šetnica već dobiva svoje konture, brod-restoran je na svom mjestu, a hoteli dobivaju još jedan kat.
Posljednja kartolina s početka je devedesetih, nestao je popularni restoran na moru, kraj koje prolazi šetnica. Obiteljskih kuća u podnožju škole sve je više, sve je tijesnije. Uputiti li se ovih dana u Rabac, gdje je turista sve više, zamijetit ćete velike razlike u posljednjih dvadesetak godina. Ponajviše na hotelima u Olivi, gdje su građevinari i majstori svoja mjesta ustupili turistima u tek obnovljenom hotelu..




Nema komentara:

Objavi komentar