srijeda, 4. svibnja 2016.

CRVENI I CRNI - FILM MIROSLAVA MIKULJANA O LABINSKOJ REPUBLICI

Na Labinšćini je 1984. godine sniman film o Labinskoj republici, koja je u socijalističkoj i radničkoj Jugoslaviji bio najveći brenda i zaštitni znak crvene Labinšćine. Onda je Labin i radi toga pohodio Tito, ali kasnije i prva dva hrvatska predsjednika - Tuđman i Mesić, a ove godine i prva predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Ekraniziranje tog događaja odvijalo se i u Labinu, a najvećim dijelom na Gori Glušići, gdje su napravljene kulise rudarskog Vineža! Redatelj je bio Miroslav Mikuljan, scenaristica je bila njegova supruga. Od poznatih jugoslavenskih glumaca glumili su Olivera Ježina, Milan Štrljić i Bekim Fehmiu, koji je glumio lik ondašnjeg rudarskog vođe Ivana Giovannija Pippana. Na filmu je bilo angažirano i dosta domaćih statista, što je, uz ostalo, bila dobra prilika i za lijep honorar.
Crveni i crni predstavljeni su svečano na Crću, glavnom trgu u starom gradu, za trajanja Repriznih večeri Festivala jugoslavenskog igranog filma u pulskoj Areni. Trg je bio prepun, ali publika baš i nije bila oduševljena filmom, kao ni i stručni žiri u Puli, gdje je film prošao nezapažen. Labinjani nisu, između ostalog, bili zadovoljni ni vrlo lošom čakavicom, koju su koristili domaći likovi.
Ono što nije uspjelo pokojnom Mikuljanu pošlo je za rukom Mirku Iliću, poznatom američkom dizajneru hrvatskih korijena, koji je nagrađen na izložbi plakata u Americi.


Nema komentara:

Objavi komentar