srijeda, 22. srpnja 2015.

TN ST. ANDREA - ILI TURISTIČKO BUĐENJE RAPCA

Turisti su u Rabac počeli dolaziti još potkraj 19. stoljeća odsjedajući u malom hotelu Quarnero ili privatnom smještaju, kao novom izvoru dodatnih prihoda. Nova era masovnog, modernog turizma započela je mnogo kasnije - početkom šezdesetih 20. st. aktiviranjem današnjeg hotela Primorje, nekadašnjeg Alberga Citta di Trieste, odnosno prenamjenom rudarskih hotela Marina i Mediteran u objekte za (devizne) goste. Odmah je učinjen novi veliki turistički korak malog Rapca izgradnja modernog turističkog naselja s pet paviljona i restoranom i drugim sadržajima na punti svetog Jurja.

U skladu s ondašnjim trendom i približavanja svjetskim turističkim tokovima ime tog sveca u talijanskoj verziji postalo je naziv novog naselja, kojega će prilikom otvaranja onda obišao u ondašnji najdraži gost Josip Broz Tito, o čemu sam pisao u posebnog tekstu ovog bloga.

Ukratko tim su ulaganjem širom otvorena vrata turizmu u dotad anonimnom Rapcu, koji će do kraja tog desetljeća, dakle u samo desetak godina dobiti ukupno oko deset tisuća smještajnih jedinica. Sve što se kasnije događalo u našem biseru bila je dogradnja i proširenje tada stvorenih objekata. U nekim je stvarima učinjen i korak nazad, primjer rušenjem zabavnog centra, popularne Bašte, koja je, kako se vidi na ovim razglednicama iz sredine šezdesetih, već bila dio turističke ponude Rapca. Glavni je projektant bio vrhunski arhitekt Bregovac, čiji se "štih" osjeća i u drugim hotelskim kompleksima na na našoj obali. Suradnik mu je bio Ljubo Kuntarić iz Opatije, ondašnjoj generaciji poznatiji kao skladatelj popularnih šlagera

Ove snimke D. Rendulića iz Agencije za fotodokumentaciju Zagreb, mnogo više i mnogo bolje od teksta svjedoče o Rapcu tih dana. I nama Labinjanima, kojima je turizam preko noći otvorio ne samo nova radna mjesta, već i nove vidike.

3 komentara:

 1. Mogla bi dodati,da je arhitekt St.Andree bio ing.Bregovac,čiji radovi raztezu de od Istre, Kvarnera pa do najmanje Zadra,a sudjelovao je i ing. Ljubo Kuntarić iz Voloskog, inaće poznat kao odličan kompozitor veoma popularnih popevki.

  OdgovoriIzbriši
 2. Mogla bi dodati,da je arhitekt St.Andree bio ing.Bregovac,čiji radovi raztezu de od Istre, Kvarnera pa do najmanje Zadra,a sudjelovao je i ing. Ljubo Kuntarić iz Voloskog, inaće poznat kao odličan kompozitor veoma popularnih popevki.

  OdgovoriIzbriši
 3. Rušenje Bašte je moralni zločin . Taj je objekt u lijepoj uspomeni mnogih generacija. Puno se je ljubavi rodilo upravo na toj lokaciji. Bilo je to okupljalište domaćih mladih ali i stranih.
  Akteri tog zločina možda jesu dobro stojeći ali nisu istinski sretni jer im sreću nitko ne želi.

  OdgovoriIzbriši