srijeda, 22. srpnja 2015.

IZ ALBUMA IVETA DRAGUZETA - BISERI O POČECIMA ISTRATRANSA

Kao dijete sjećam se imena nekih vozača Istratransa rodom s Barbanšćine. Jedan od njih je bio Ive Draguzet iz istoimenog sela, čijeg sam sina Marčela upoznao na porti zgrade Grada Labina u starom gradu. Razgovarajući u hodu doznadoh da mu je otac Ive bio vozač Istratransa sve do umirovljenja. Rođen je 1924. godine a umro je prije nešto više od dva ljeta. Nato sam mu odvratio da su naši očevi bili prijatelji i poslom povezani, budući da je i moj otac Bepi Kagarin gotovo sve do umirovljenja bio na čelu nekad vrlo uspješne transportne radne organizacije. Uz podatak da mu je mama bila Milevoj iz Puntere rodom Labinjonka Marčelo bi spomene da ima lijepe fotografije svog oca o Istratransu, ondašnjem Autoprometu.

I za svega nekoliko dana u mojim se rukama našla izuzetna mala zbirak starih fotografija koju sada s radošću dijelim s vama. Samo neke od njih sam već vidio, a na njima je, uz Iveta Draguzeta primjerice moj otac, zatim borba Šilijo, Aldo Fable, Načinović i drugi vozači Istratransa početkom pedesetih. Kasnije naiđoh i na legendu Kancijanija, Livija Čekadu io mnoge druge meni nepoznate ljude. Odmah sam prepoznao prikolicu kovarice, prve ratne kamione - dar Amerikanaca, zatim Tam Pionire iz Maribora, zapravo licenca čehoslovačkog kamiona Praha. Zatim prve moderne korijere FIAT i OM, koje su vrlo brzo zamijenile neugledne sanduče.
Većina ovih fotografija nastala je u Raši, ispred direkcije rudnika, gdje je tada bilo i sjedište Autoprometa, odnosno putničke sekcije.

U ovoj priči je vrijedno zabilježiti pažnja obitelji Draguzet prema ovoj foto dokumentaciji, koja ne govori i svjedoči samo o šoferu Ivetu već i zanimljivom djeličku naše ne tako davne prošlosti. Hvala im.Nema komentara:

Objavi komentar