četvrtak, 31. srpnja 2014.

SLIČICE IZ ŽIVOTA ISTRATRANSA

Prijevozničko poduzeće Istratrans bilo je jedno od najpoznatijih transportnih društava ne samo u Istri, već u cijeloj ondašnjoj zemlji. Nastalo je 1945. godine iz prometne sekcije Istarskih ugljenokopa Raša, najviše radi prijevoza ugljena do Vodnjana gdje se, do izgradnje pruge Lupoglav-Štalije, kamionima dopremao ugljen. I također radi prijevoz rudara iz većeg dijela Istre. Ubrzo će prijeći lokalne granice, postavši s vremenom poznat po prijevozu tereta u zemlji, ali i svijetu. Autobusne linije Istratransa spajale su Labin i Pulu sa Zagrebom i Beogradom, ali i Koprom, odnosno Trstom. Šoferi su bili poznati po visokoj profesionalnosti, prije svega ljubaznošću i korektinim ponašanjem prema putnicima. 
Ta je tvrtka bila poznata i po odličnim mehaničarima, odličnom servisu osobnih automobila, koji su svoje poslovnice imali širom Istre. Prvi fićo i drugi automobili "zastave" iz Kragujevca mogli su nse u Labinu kupiti upravo u trgovini Istratransa u prizemlju zgrade u Podlabinu, iznad koje se danas nalazi i kineski dućan.
U posljednjih dvadesetak godina sve je otišlo u prah. Ostala su samo sjećanja i fotografije u opbiteljskim albumima. Ove sam pronašao u albumu mog pokojnog oca Bepeta Kagarina, prvog direktora poduzeća koje je zapošljavalo nekoliko stotina ljudi, čija su primanja bila dosta iznad labinskog prosjeka.  Fotke su nastale uglavnom za njihova druženja, prilikom obilježavanja raznih godišnjica ili podjela priznanja, što su sve bili dobri povodi za druženje i dobru atmosferu. Čaša više, kada se nije bilo za volanom, ili radnom mjestu nije nikome smetala. A da su se i zaposlenici Istratransa voljeli fotografirati svjedoči i pretposljednja fotografija, kada se moj otac nepozvan našao u kadru prilikom poziranja većine ondašnje uprave. Bit će da je njihovo zurenje u fotoaparat komentirao riječima. "Ca ste tu, a ja vaš išćen po kancelarijah!"
Financijski stabilan kolektiv bio je i sponzor Nogometnog kluba Rudar, o čemu svjedoči i posljednja fotografija nastala za gostovanja "rudara" kod Virtusa iz Bolzana. Na fotografiji je ondašnji cijeli prvi tim, od kojih su danas živi Anđelo Milevoj i Lučano Miletić, koji se ubrzo iselio u Ameriku.















1 komentar: