utorak, 6. kolovoza 2013.

BRODOLOM TRABAKULA BRILLANTE I SMRT KAPETANA JAKOMETA ŠKOPCA

U rujanskom broju revije za umjetnost La tribuna illustrata, izašlom u Rimu 1930. godine, na posljednjoj stranici objavljena je ilustracija, autor koje je, kasnije poznati, slikar ratnih tema i stradanja Vittorio Pisani. Za Labinjane to ne bi bilo ništa posebno da tema njegove ilustracije nije bila brodolom trabakula Brillante u blizini Venecije. Pritom je poginuo vlasnik i kapetan jedrenjaka Jakov Giacomo Škopac, dok su spašena četiri člana posade. Povod za njegov rad je bila najvjerojatnije vijest o toj nesreći objavljena u novinama, ali još više herojska smrt pomorca iz Rapca, koji je u duhu pomorske tradicije najprije spašavao posadu, a kada nije uspio spasiti i svoj brod potonuo je zajedno s njim.
Tema divljenja i bilo bi divno kada bi Rapčani novog doba nekoj od priredbi na moru dali njegovo ime. Ime kapetana Jakometa Škopca.
O tužnom završetku broda briljantnog naziva pisao sam svojedobno i u knjizi Kartoline z Labinšćini, ali sam pritom naveo, koristeći informacije mog glavnog izvora Đulija Škopca, da se ta nesreća dogodila godinu dana kasnije. Dio je to bogate, ali nedovoljno istražene povijesti pomorstva i pomoraca na Labinšćini.



                                               saznaj više: www: mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar