utorak, 18. lipnja 2013.

IZ LABINSKIH ALBUMA - GROF GIUSEPPE LAZZARINI I GIACOMO MACILLIS

Masovnim iseljavanjem labinskih Talijana u prvim godinama nakon rata i dolaska Istre unutar granica Titove Jugoslavije s njima su, uz ostalo, otišla i mnoga sjećanja. Otišle su i mnogobrojne uspomene sačuvane u fotografijama, s kojima bi bilo lakše rekonstruirati prošlost Labina do tog povijesnog preokreta. Dva presnimka takvih fotografija danas sam dobio od vrlo vitalnog 86. godišnjeg Giancarla Macillisa, koji je na odmor u Rabac iz Vicenze sa suprugom došao upravljajući osobnim automobilom. Veoma ugledna labinska obitelj živjela je u Labinu, u ondašnjoj Ulica Porta Sanfior, u kojoj je danas galerija i atelje labinskog akademskog slikara i kipara Josipa Diminića. Njegova je obitelj do 1939. godine živjela u rudarskom Krapnu, za kojeg ga vežu drage uspomene, da bi se tada preselili u Pulu. Grad Arene, kao i mnogi drugi Puljani, napušta 1947. godine brodom Toscana.
Vraćajući se u rano djetinjstvo svaku put mu se licom širi širok i spontan osmijeh, koji nije nestao ni kada je spomenuo da je nekad govorio i "po nase", ali da ga je odonda zaboravio. Nije, međutim, zaboravio neke osobe s fotografije nastale 1907. godine u Krapnu za velikog štrajka tamošnjih rudara. Na njegovom čelu bio je onda lijevo orijentirani grof Giuseppe Lazzarini Battiala, ispred kojeg je 7. godišnji Marco Furlani, sin vlasnika gradske kavane, danas Velog kafe. desno od legendarnog grofa, koji je odigrao ključnu ulogu u isušivanju Čepićkog jezera, uređenje toka rijeke Raše, ali i gradnje rudarske Raše. Desno od njega je Giacomo Macillis, stric Giancarla, kasnije poznat kao jeda od glavnih organizatora štrajka rudara Labinšćine 1921. godine poznat kao Labinska republika.
Vrijedna je i fotografija labinske limene glazbe, popularne Bande, snimljene 1917. godine ispred gradske palače, kada u njoj svira i podmladak, zasigurno zbog teških ratnih prilika. Tradicija duhačke glazbe vrlo je duga, a u Labinu prvi put su se oglasili 1836. godine. Nažalost, na njenoj poleđini nema nikakvih podataka o dirigentu i drugim članovima.  


saznaj više: www.mat-flacius.com

1 komentar: