srijeda, 1. svibnja 2013.

LABINSKA REPUBLIKA NA MARKI HRVATSKE POŠTE

Štrajk rudara Labinšćine, koji je započeo 2. ožujka 1921. godine, poznat kao Labinska republika, političarima nakon 1945. godine oduvijek je bio više nego zanimljiv "materijal". Labinskoj se republici naklonio Tito, a glavni pokrovitelji njena obilježavanja bila su i dva prva hrvatska predsjednika - Franjo Tuđman i Stjepan Mesić. Jedni su naglašavali klasni element štrajka, internacionalizam i antifašizam, a drugi uz antifašizam i nacionalni moment, borbu za nacionalno održanje istarskih Hrvata.
 U posljednjim godinama Jugoslavije pokojni je redatelj Miroslav Mikuljan snimio i film Crveni i crni na tu temu, a Hrvatske pošte 1996. godine, zajedno s nacionalnim likovima kao što su Eugen Kvaternik, Ante Starčević i Stjepan Radić, prigodnom markom obilježavaju i 75. obljetnicu Labinske republike. Slučajno ili ne, marka posvećena labinskim rudarima najveću vrijednost od 3,6 kuna, dok je Starčević težak samo 1,40 kuna.
Zanimljivo je da nova demokratska IDS-ova vlast u Labinu prednost nad takvim događajem daje donošenju labinskog statuta 17. kolovoza 1341. godine. Time Labinska republika prestaje biti veliki općinski blagdan, koji se 2. ožujka obilježavao i kao Dan rudara Hrvatske.

   

saznaj više: www.mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar