subota, 20. srpnja 2019.

KRŠONSKI PIR - FALA VALTERU PRIMOŽIĆU I KUD IVAN FONOVIĆ ZLATELA


"Jučer je u riječkoj bolnici u 61. godini umro Valter Primožić, predsjednik i osnivač KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana." 
Ova je vijest objavljena 13. lipnja 2013. godine u vijestima Radio Labina, a u prigodnoj emisiji Silvane Fable, novinarke rodom također iz Kršana, govorio je ondašnji predsjednik "Zlatele" Zoran Karlić te Klaudio Lazarić, jedan od njegovih prvih suradnika i podupirača tek osnovanog društva. Bio je zaista duša i srce zavičajnog društva osnovanog 1997. godine, koje nosi ime Ivana Fonovića Zlatele, u njegovo vrijeme najpoznatijeg izrađivača narodnih instrumenata, koji je, vjerovali ili ne, svirao na dvojnicama austrijskome caru u dvorcu Habsburga u Beču. Samozatajni i skroman Valter. inače robusna stasa, bio je vrlo dobar organizator, a ne samo izrađivač narodnih instrumenata, koji je u vrlo kratko vrijeme stvorio vrlo aktivno društvo raznovrsnih aktivnosti, koja su na daleko nadišla ovu malu sredinu. Unutar zidina kršanskog kaštela za ljetnih mjeseci plesalo se i sviralo, svojim se Kršancima i svim ljubiteljima zavičajne kulturne baštine predstavila odlična klapa te održavale druge aktivnosti. Svima je u divnom sjećanju ostala odlična interpretacija Kršanskog pira, u čijoj je izvedbi sve bilo vrhunski - od ugođaja drevnog burga punog znatiželjnika, odličnih "glumaca" iz redova samih mještana, glazbe i cijele scenografije. Slike koje slijede nastale su 2007. i 2008. godine.
Prva desetogodišnjica djelovanja "Zlatele" obilježena je i neobično vrijednom knjigom  i s tri CD-a istarske narodne glazbe  pod naslovom Vrime je ...Nasluhajmo. Zasopimo.. Zakantojno. Više tekstova potpisao je i Valter Primožić zvan Stiskarjev, koji je tonski i digitalno obrađivao priloge za knjigu,kakve se ne izdaju ni u mnogo većim i materijalni i kulturno bogatijim sredinama.
Već teško bolesnog posljednji sam ga put susreo u Puli na promociji jedne knjige. Premda se teško kretao i uspinjao stepenicama, odazvao se pozivu, smatrajući to svojom obvezom prema autoru knjige. nekoliko mjeseci kasnije objavljena vijest na Radio Labinu s početka ovog teksta. Vjerujem da ove riječi nisu samo moje već svih njegovih štovatelja, uz čijih sjećanja ne nestaje njego osmijeh i vedar stvaralački duh. 












































Add caption





Nema komentara:

Objavi komentar