subota, 9. ožujka 2019.

IZ ALBUMA JOSIPA BEPETA TOMINOVIĆA

Josip Bepi Tominović, rodom iz Presika, bio je jedan od poznatijih društveno-političkih radnika Labina za Jugoslavije. Bio je predsjednik ili tajnik u Socijalističkom savezu radnog naroda (SSRN) i Sindikatu, a kratko je vrijeme bio i čelnik Istratransa.

U lokalnu politiku ulazi šezdesetih godina proteklog stoljeća kao rezervni oficir, dosegavši čin rezervnog majora JNA, koji su tih godina činili okosnicu labinskih partijskih kadrova.
Po naravi tih, povučen i samozatajan, uvijek spreman pomoći, nesklon konfliktima, bio je omiljen među svojim sugrađanima. Još zatvoreniji postaje nakon smrti sina jedinca Edija 2004. godine.

Fotografije iz njihova obiteljskog fotoalbuma, povezane uz njegov dugogodišnji politički rad, ustupila mi je njegova supruga i moja sestrična Lina Tominović, koja svakodnevno obilazi grobove svoga sina i prije pet godina preminulog supruga.

Tek odabirom fotografija od nje sam doznao da je Bepi volio i fotografirati, najčešće svoju obitelj, ali ponekad i druga događanja ili motive.

Na mnogim fotografija, od kojih su dosta djelo legendarne Slavice Ružić, nalaze se u ono vrijeme poznati političari Općine Labin, od koji je najveći dio sišao i sa životne scene.

Nizanje fotografija započinje obilježavanje Prvog maja 1981. godine na trgu u starom gradu u povodu 60. obljetnice Labinske republike. Bila je to onda i glavna prvomajska svečanost u SR Hrvatskoj.

Bila je prisutna i Milka Planinc, ondašnja glavna hrvatska političarka, uz našu Emu Derosi-Bjelajac, nakon što je zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću 1971.godine s političke scene nestala Savka Dapčević-Kučar.
   















Nema komentara:

Objavi komentar