četvrtak, 26. srpnja 2018.

ANKA I NJEN POZZO FRANZ

Koliko je puta napisano i rečeno da je zaboravljeni, zapušteni i otpisan Krapan izvor i početak višestoljetnog rudarenja na Labinšćini, koje je u svakom pogledu trajno obilježilo ovaj dio Istre i mentalitet njegovih stanovnika. Stoga sam i svog FB-prijatelja Daniela Milana, arhitekta iz Italije na njegovu želju ovog ponedjeljka poveo na put rudarenja od Krapna, Raše, Podlabina, Vineža, Štrmca, Potpićna i Tupljaka, dug gotovo pet stoljeća.
Prva točka je bio Krapan, zapravo njegov najsjeverniji dio, na samom početku Krapanske vale, gotovo nadomak Labina. Dio mjesta u koje se rijetko zalazi, a dolazi se uskim i djelomično neasfaltiranim putem, kojim se skreće na početku Krapna, kada se dolazi iz Labina.
Za koji čas smo na krajnjoj točki. Ispred nas lijevo su ostaci nekada velike kamene kuće, a ravno još veće zdanje, u kojoj se osjeća život. I ljudi. Odmah mi pada u oči crvenom bojom ispisan naziv Pozzo Franz u podnožju kuće.
I dok Daniele s fotoaparatom napaja svoju znatiželju na ulazu u kuću prilazi mi gospođa s osmijehom dobrodošlice na licu, obrativši mi se imenom. Nakon što me je podsjetila da je prije umirovljenja bila kao čistaćica zaposlena u Općinskom sudu u Labinu Anka Blažić, tako se zove, s velikim je žarom počela govoriti o povijesti ovog dijela Krapna i labinske povijesti. I podsjetila da se u organizaciji Poligona - Regrutnog centra za umjetnike Pozzo Franz održava novi ciklus priredbi ovom mjestu u organizaciji ove udruge iz Zagreba.
Sve pojedinosti oko njihova rada bit će detaljno objavljene u medijima u narednih desetak dana, a ovih nekoliko redaka i fotografija posvećeno je ovoj neobičnoj volonterki i svojevrsnoj kustosici, koje je sebe utkala u najmanji dio ove vrijedne manifestacije, koja se pod nazivom Krapan EU kapital u njenom Krapnu održava od 25. srpnja do 8. kolovoza.
Pred nama je odlično obavila svoju ulogu. Pokazala nam je zazidana vrata nekadašnjeg rudnika, zatim povela u podrum zgrade, gdje se još vidi nekadašnji otvor rudnika te pokazala mnoge prostorije u kojima će se odvijati mnogobrojne aktivnosti i radionice. Prva je bila Izložba Potemkin otvorena sinoć, na kojoj sudjeluje i ona.
Našu je pažnju privukao kao pilom odrezan kameni brijeg tik do kuće, na kojem se između stijena naziru tanki slojevi ugljena.
Nastavili smo put prema više poznatom Krapnu, Raši i drugim odredištima puni dojmova i novih saznanja uz srdačan pozdrav naše neočekivane, ali više nego susretljive domaćice Anke. Hvala joj uz rudarski pozdrav SRETNO!Nema komentara:

Objavi komentar