četvrtak, 28. prosinca 2017.

GLASILA LABINSKE ŽUPE -.OD LABINSKIH HORIZONTA DO RIJEČI

Kada se početkom sedamdesetih proteklog stoljeća u Labinu pojavilo glasilo Labinske župe naslovljeno Labinski horizonti izazvalo je popriličnu pažnju tamošnje javnosti. Kako i ne bi kada se to dogodilo u crvenoj, radničkoj Labinšćini, kako se tepalo ovom dijelu Istre, i to u godini obilježavanja pola stoljeća Labinske republike, odnosno velikog štrajka započetog 2. ožujka 1921. godine. Bilo je i komentara u stilu kako su se to usudili, ali se dalje od takvih ocjena partijskih dogmata nije otišlo.

Urednik Labinskog horizonta bio je ondašnji župnik Ante Žufić, a njegova se redakcija u Župnom uredu u Podlabinu, ondašnjem Šetalištu Đure Salaja, nedaleko od današnje kuće obitelji Vukelić. Možda i zbog opreza same redakcije, odnosno Župnog ureda, u LH nisu bila napisana imena njenih članova, a među novinarima, uz poznate istarske svećenike, među kojima je bio i kršanski župnik Ivan Prodan bili su i kasnije poznati labinski novinari Daniel Načinović i Aldo Matelić te Božo Glavičić, radnik Prvomajske iz Kranjci, koji će kasnije, poput Načinovića i Matelića, biti autor više knjiga.

Zanimljivo je da se ovo glasilo tiskalo na šapilografu, pa je i grafički bilo dosta loše opremljeno, a izlazilo je nekih desetak godina. Točno koliko ne znam, što ne znaju ni u Župnom uredu, gdje nemaju sačuvane brojeve.Ovaj primjerak objavljen uoči Božića 1976. godine, sačuvao je Franko Zidarić, osoba veoma vezana uz labinsku crkvu, posebno njen zvonik, koji je bio i suradnik LH kao autor križaljke objavljivane na posljednjoj stranici.

Uz njegovo ime i strast prema križaljkama povezuje se i drugi labinski crkveni glasnik Riječ, čiji je prvi broj izašao na Božić 1994. godine. Vremena su bila druga pa je i to glasilo tehnički bilo mnogo kvalitetnije. Tiskalo se u Tiskari i knjigovežnici Labin, a njen glavni i odgovorni urednik bio je tada omiljeni labinski župnik Vilim Grbac, koji u Labin dolazi potkraj osamdesetih. Poznati su i članovi uredničkog vijeća: Lorena Dušati, Elvira Fonović, Juna Kiković, Nevina Miškulin, Stipan Mišura, Draga Novak, Sabrina Stemberga Vidak i Kristina Zidarić. Dio tekstova je objavljen i na talijanskom jeziku, a osobito su bili aktivni mladi.

U nastavku svog postojanja Riječ doživljava redizajn i ljepši izgled, a mijenja se i sastav uredništva te lista suradnika, među kojima su i fotografi Rajko Tasić i Rajko Boričić, odnosno njegov Fotofestival. U impresumu broja 32 iz srpnja 2000. godine navodi se sastav uredništva, u kojem su, uz glavnog i odgovornog urednika Vilima Grpca još novi članovi Zdenka Carević, Ester Kokot, Gordana Milevoj i Božica Višković. Uz nju tekstove lektoriraju Gordana Milevoj, Zdenaka Carević i Josip Miličić. List je tehnički uređivala Sandra Juričić, grafički obrađivala Antika d.o.o a tiskao se u Labinskoj tiskari 

Odlaskom Vilima Grpca iz Labina, koji je u njemu djelovao punih 16 godina, ubrzo je utihnula i Riječ, a ovaj primjerak također je sačuvao Zidarić. Hoće li se jednog dana pojaviti i novo glasilo, u kojem će se pisati o vjerskom segmentu života u Labinu ?













Nema komentara:

Objavi komentar