petak, 3. ožujka 2017.

PRTLOG

Sve do cestovnog povezivanja Rapca s Labinom sredinom 19. stoljeća Prtlog je bio glavna labinska luka, a tada je život krenuo drugim smjerom. Luka nije imala nikakvu rivu ili drugu infrastrukturu, već se koristila isključivo zbog dobrog prirodnog položaja i dobre zaštite od vjetrova. Za razliku od Rapca vjerojatno je i postojeći put bio pogodniji za kakvo-takvo povezivanje s Labinom
U povijesti se Prtlog spominje kao mjesto u kojem su se uskoci iskrcali na noć svetog Sebastijana  20. siječnja 1519. godine prilikom neuspješnog napada na Labin.

U statističkom godišnjaku Trsta s početka 19. stoljeća navodi se da je izvjesni Cragnaz uz samu obalu proizvodio cement, premda se u sjećanjima ljudi spominje gašeno vapno.
Kada su početkom studenoga 1918. godine u Labinu preko Plomina došli pripadnici talijanske vojske tom su prilikom u Prtlogu oslobodili grupu od dvadesetak zatočenih Talijana, koji su se također pridružili slavlju osloboditelja na trgu Borgo.

Prtlog je jedno od rijetkih našim toponima koji svoje naziv vuke od romanskog jezika - Porto longo ili Porto lungo, što lingvistima nije teško zaključiti iz njegova sadašnja naziva -PoRTLOnGo. Drugim riječima drevni romanski naziv je kroatiziran putem našeg lokalnog govora, koji je dio hrvatskog jezičnog stabla. Zbog toga je apsurdno i nelogično taj naziv još jednom kroatizirati glupim nazivom Duga Luka, koji se sada kočoperi u službenim dokumentima i na lokalnim putokazima.

Inače, u poslijeratnom razvoju turizma Prtlog ostaje u drugom planu u nadmetanju s Rapcem, obližnjom Svetom Marinom ili Tonaricom, čemu u prilog nije išla ni gotovo nepostojeća infrastruktura - slaba cesta te nepostojanje vodovoda, na koji je povezana tek 2010. godine. Možda je sve do utjecalo na proglašenje Prtloga zelenog zaštićenog pojasa, kao svojevrsne brane od sve opasnije betonizacije i naše obale.Opasna je to prijetnja ne samo razvoju turizma i prihvatljivom zadiranju u prirodu, već i prihvatljivom načinu života Labinjana.

Sve to postalo je vrlo opipljivo kada lokalna politika, koja je mještane uvjeravala da se u tom pojasu neće ništa graditi, čini suprotno te stranom kupcu jeftinog zemljišta "nagrađuje" pretvaranjem tog pojasa u zonu gradnje turističkih objekata. Na noge je to diglo mlade Labinjane udruženi u Građansku inicijativu Volim Prtlog, vrlo jasno i glasno upiru prstom na gradsku upravu i njenu prljavu rabotu. Samo neka pritom pripaze da administracija od njih ne traži da taj naziv promjene - VOLIM DUGU LUKU!


Nema komentara:

Objavi komentar