četvrtak, 22. listopada 2015.

USPOMENA IZ LABINA I RAPCA - GODINE ŠEZDESETE

Moderni turizam u Rapcu ima tradiciju tek nešto dužu od pola stoljeća. Početkom šezdesetih na krilima nove politike i otvaranja granice ondašnje države počinje se vrlo intenzivno ulagati u nove hotele i prateće turističke sadržaje. Savezni krediti tada ne zaobilaze ni u ono vrijeme izrazitu rudarsku Labinšćinu, gdje i industrija pušta prve korijene. Time se razbija opasni gospodarski monopol Istarskih ugljenokopa Raša, koji tada imaju blizu deset tisuća zaposlenih.
U takvom slijedu Rabac postaje svojevrsni mezimac Labinjana, koji sve više u turističkj privredi dolaze do radnih mjesta, ali i prilike za dobar provod. I također za ubrzanu gradnju obiteljskih kuća, koje u sustavu iznajmljivanja soba tipa "Zimmer frei" postaju dodatni izvor prihoda novopečenih Rapčana.
Vrijeme je to ubrzanog tiskanja razglednica, suvenira i drugih sadržaja koji su imali prođu kod turista, mahom Nijemaca, za one prilike odličnih potrošača. Zahvaljujući ovoj "harmonici" s desetak zanimljivih motiva Rapca nastalo je i ovo vrijedno svjedočanstvo Rapca i Labina na početku novog novog života. U duhu s onim vremenom taj je suvenira s crno-bijelim fotkama tiskan u Beogradu za račun tvrtke Duhan iz Labina, koja se tada često pojavljuje i kao izdavač razglednica!















3 komentara:

  1. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nostalgija za starim, prekrasnim Rabcem, njegovim plažama, za nekormecialnim odmorom, i mirom pa čak i zabavom u pravoj mjeri...

    OdgovoriIzbriši
  3. Nostalgija za starim, prekrasnim Rabcem, njegovim plažama, za nekormecialnim odmorom, i mirom pa čak i zabavom u pravoj mjeri...

    OdgovoriIzbriši