utorak, 29. rujna 2015.

TITO U PLOMINU 1971. GODINE


Za povijest Hrvatske i pokojne Jugoslavije posebno je važna 1971. godina, kada se u Hrvatskoj događa maspok, poznatiji kao Hrvatsko proljeće. Bio je to zahtjev za više samostalnosti Hrvatske unutar Jugoslavije, kada su studentima i drugim prosvjednicima podršku dali i čelnici CK SKH, među kojima su najpoznatiji bili Pero Pirker, Mika Tripalo i Savka Dabčević-Kučar.
Njih će uskoro smijeniti Tito, ali će se novim Ustavom donijeti tri godine kasnije Jugoslavija se preobrazi u vrlo labavu federaciju. Događaj je to kojem se odazivao i jugoslavenski doživotni predsjednik Josip Broz Tito, koji je prije toga održao veliki narodni zbor na mjestu današnjeg autobusnog kolodvora.

Te je godine i za Labinjane bila posebna. Hotelima Mimosa, Hedera i Narciz nastavljaju se uspješni hod ovdašnjeg turizma. Istodobno, te je godine Prvog svibnja u redovnoj proizvodnji puštena TE Plomin 1, koja je svečanost dodatno proslavljena i obilježavanjem pola stoljeća Labinske republike.

Bilo je to vrijeme već spomenutih zbivanja u Zagrebu, koje su temeljito prodrmale Jugoslavije, što se osjetilo i riječima Tita na spomenutom skupu. Tada je u njegovom društvu bila i Savka Dabčević-Kučar, s kojom maršal tada nije bio odveć prisan. Priča se da Tito nervozu nije mogao prikriti, a navodno su mu čarape bile različitih boja.

Nekoliko mjeseci kasnije Tito će Savku odbaciti kao staru čarapu. Na ovoj vrijednoj fotografiji, koju nam je dala labinska sutkinja Zvjezdana Štemberga-Verbanac, kćerka Antona Štemberge, tadašnjeg popularnog labinskog gradonačelnika, odnosno predsjednika Općine Labin, snimljeno je puštanje u rad plominske termoelektrane. Vrijeme je bilo kišovito, a odmah do Tita bio je Toni Štemberga, popularni Cinjenica. Lijevo od njega je bio Jakov Blažević, jedan od najpoznatijih političara Hrvatske u to doba, poznat i kao javni tužitelj na suđenju Stepincu.

Koliko mi je poznato odmah do supruge Tite Jovanke sjedio je njihov domaćin - direktor Kvarnerskih elektrana u čijem je sastavu tada TE Plomin. u njegovom društvu je i Savka Dabčević-Kučar, čiji povratak na političku scenu u samostalnoj Hrvatskoj nije bio odveć uspješan.


Nema komentara:

Objavi komentar