nedjelja, 14. lipnja 2015.

TITO HEROJ- U OČIMA TURISTA IZ NIZOZEMSKE!

Godinama je u Rabac na godišnji odmor dolazio jedan uglađeni nizozemski umirovljenik, koji se u slobodno vrijeme bavio i slikanjem. Slikao je i u Rapcu, boraveći početkom osamdesetih u jednom od hotela na Veloj đirini, u Olivi. Bilo je to odmah nakon smrti Tita, pa je naslikao više portreta Maršala. Jedan od njih poklonio je Silvanu Zahtili, nedavno preminulom direktoru hotela.
Bio je to razlog i za kraći razgovor s njime na Radio Puli, gdje sam tada bio zaposlen. Rekao je između ostalog da je bio zadivljen činom njegovih partizana koji su digli na ustanak protiv jake i okrutne Hitlerove soldateske, tamo negdje na brdovitom Balkanu. Sa mnom u društvu bila je mlada dama
iz Nizozemske i predstavnica jedne turističke agencije, koja je uz svoje prezime dodala i Knapić, kako se prezivao njen životni odabranik!
U to vrijeme u zemlji tulipana, domovini našeg gosta, u zemlji mlade Ane Frank, njemački je okupator činio teška zlodjela bez organiziranog otpora domaćeg stanovništva. Time je ugled Tita u očima Europljana kao uspješnog ratnika i vojskovođe bio neprikosnoven, a njegovo divljenje još veće. Zločini odmah nakon rata učinjeni nad zarobljenim vojnicima, njemačkim ili njihovim domaćim kvislinzima ne mogu nijekati njegov ratni doprinos antifašističkoj koaliciji. Kao što se ti zločini ne mogu opravdati ili braniti tim doprinosom. Jedno i drugo bit će neizbježna tema istraživanja povjesničara, dok se aktualni političari i građani moraju okrenuti stvaranju demokratskog društva snažnog gospodarstva i poštenog pravnog ustroja. Društva pravde u kojem će biti krajnje tolerancije za sve oblike različitosti, a nikakve za lopovluk u režiji političara, od kojih su nastala mnoga zla u Hrvatskoj.


 

Nema komentara:

Objavi komentar