utorak, 1. siječnja 2013.

MORNARI IZ TONARICE

Uz Plomin, Rabac, Svetu Marinu i Tonarica u Raškom zaljevu bila je poznata luka (motornih) jedrenjaka na labinskoj obali. Dok je većina pomoraca i vlasnika tih plovila, koji su donosili životnu sigurnost, živjela u Svetom Lovreču i Vlakovu, njihovi su jedrenjaci, njih dvadesetak, pristajali u istoimenoj luci izgrađenoj prije nešto više od 100 godina, u od bura zaštićenom zaljevu. Danas do zaljeva opasanoj prekrasnom borovom šumo zasađenoj odmah nakon 2. sv. rata,.na čijoj je suprotnoj strani autokamp, vodi uska neasfaltirana cesta. U mjestu što se stapa s morem, koje podsjeća na prekrasna i pitoma alpska jezera, tek nekoliko obnovljenih kuća, a oko zapuštene kamenite rive u svojevrsnom zimskom je snu više brodica, jedrilica i čamaca.
U novijoj je povijesti ove lučice zanimljiv tek jedan detalj - pristajanje poznatog hrvatskog pisca i moreplovca Jože Horvata, s njegovom slavnom jedrilicom Besa prije oplovljavanja svijeta. Došao je u goste svom prijatelju Dušanu Diminiću, jedne od najpoznatije ratne i poslijeratne ličnosti Istre, koji je u to vrijeme po drugi put izbačen iz njegove Partije, i to uprave zbog njegovog zavičaja, koji je napustio dolaskom Talijana u Istru. O tome kao i o Tonarici prije deset godina knjigu je objavio njegov sumještanin Lucijan Diminić, sada nastanjen u Rijeci.
Prvog dana 2013. godine znatiželja me opet odvukla na isto mjesto, gdje sam se igrom slučaja upoznao s Puljaninom Klaudijom Diminićem, koji je jedan od suvlasnika ovdašnjih kuća, pa često svraća u kraj svog djetinjstva. U kratkom i ugodnom čavrljanju od njega doznadoh nove detalje o lijepoj pomorskoj prošlosti ovog kutka Raškog kanala, koje je potom ilustrirao s dvije rijetke fotografije. Na prvoj je njegov nono Sipe, ljudina s velikim brkovima, u trenutku dok je s društvom pregledavao ulov riba u vrši, a na drugoj je grupa pomoraca iz Tonarice u Trstu, gdje su, tamo negdje tridesetih proteklog stoljeća, došli utovariti drvene grede za podgrađivanje rudničkih hodnika u Raši. Njihovi su jedrenjaci u lijevom kutu fotke, na kojoj ćaća Nando stoji u sredini dobro raspoloženog društva, a poodavno nitko od njih nije više na ovom svijetu - objašnjava susretljivi Klaudio, koji je cijeli svoj radni vijek proveo na moru.
Jedan od jedrenjaka iz Tonarice zvao se Buon padre (Dobri otac), kojega je Lucijan Diminić, autor knjige o Svetom Lovreču i okolici, prepoznao na ovoj razglednici luke na Sušaku, tiskanoj potkraj tridesetih proteklog stoljeća. Ukoliko je to točan podatak vrijedan je to dokumenat o pomorskoj tradiciju uz labinsku obalu.


(vidi: www.mat-flacius.com)








  (saznaj više:mat-flacius.com)

1 komentar: