ponedjeljak, 20. kolovoza 2012.

AZIENDA CARBONI ITALIANI - RAŠA I BACU ABIS

Azienda Carboni Italiani, skraćeno A.Ca.I.), državno je poduzeće za proizvodnju ugljena u fašističkoj Italiji, osnovano 1935. godine, u kojem su te godina dioničarska društva Arsa i Sarda, s rudnikom Bacu Abis. Iz ovog omanjegh plakata  Njegov je cilj bio istraživanje rudnih nalazišta te prodaja i plasman domaćeg ugljena domaćeg rudnika, radi smanjivanja ovisnosti o uvozu privreda koja je već biula uključena u ratne pripreme.
Sjedište nove tvrtke bilo je u Rimu, a članica Društva u Trstu, u Ulici D' Annunzio, današnjem trgu Unita.. Prvi generalni direktor bio je Guido Segre, dotadašnji direktor Istarskih ugljenokopa, a tri od pet fotografija potječu iz Raše, odnosno luke Bršica, ondašnje Valdivagna.
Uz podatak da godišnja proizvodnja oba rudnika iznosi milijun tona ugljena, a nije slučajno što je najmasnijim slovima napisan broj telefona prodajne službe.
Razglednica u krugu nastala je 8. lipnja 1935. godine za posjete Mussolinija Bacu Abisu, a godinu dana kasnije Duce će slavodobitno obići gradilište budućeg supermodernog rudarskog grada Arsije, kasnije Raše.

Nema komentara:

Objavi komentar