nedjelja, 26. studenoga 2017.

LABIN ODMAH NAKON BEČA, PARIZA, PRAGA... ILI PRIČA O PRVIM KARTOLINAMA

Neki dan čitam da su prve razglednice Beč, Pariz, Prag, Rim i drugi veliki europski gradovi dobili 1891. i 1892. godine. Nastankom fotografije one preko noći potiskuju dopisnice, prateći svugdje turiste i druge putnike, koji su se s radošću i ponosom javljali svojima s mnogih putovanja. Postale su ne samo prozor u svijet, ili najbolje, najbrže i najjeftinije sredstvo populariziranja turističkih odredišta.

Nakon što sam se podsjetio na "rođenje" kartolina još sam jednom, ne znam po koji put, pogledao moje albume starih razglednica i odmah sam našao nekoliko s labinskim i rabačkim motivom, koje su svega nekoliko godina mlađe od razglednica kupljenih nedaleko Eifelova tornja, bečkog Schoenbrunna ili rimske arene!

Za ovu priliku odabrao sam karakteristični motiv drevne Albone nastale u tri varijante potkraj 19. stoljeća, ili prije oko 120 godina.

Prve dvije imaju tekst ispisan na njemačkom jeziku Gruss aus Albona, a razlika im je u boji otiska. Izdavač je isti Edgar Schmidt iz njemačkog Dresdena, koji je u to vrijeme izdavao još razglednice Opatije, Plomina, Rapca i drugih mjesta. Prva nije putovala, dok je druga ima žigove Opatije, ondašnje Abbazie i Beča((Wiena).

Razglednica je putovala svega dva dana, od 22. do 24 travnja, a prenosile su je kočije upregnute konjima! U današnje, mnogo brže vrijeme tako brzu dostavu ne možete očekivati ni u snu!  Na adresu Fraulein Hosch poslao ju je njen dragi, koji je za odmora u Opatiji najvjerojatnije posjetio i Labin.
I treća razglednica je završila u Beču  na adresi gospođice Marianne, a poslao ju je njen stric Richard. Putovala je dva dana(opet) u jesen 1899. godine, a žig je bio dvojezičan - Rabaz i Rabac.
.
Motiv i vrijeme nastanka razglednice su isti, samo je tekst na talijanskom jeziku. Drugi je izdavač - Labinjan Edoardo Palisca, tada službenik labinske pošte, koja se nalazila tik do gradske lože.








Nema komentara:

Objavi komentar