subota, 9. studenoga 2019.

EKOMUZEJ VLAŠKI PUTI OTVOREN U ŠUŠNJEVICI

Općina Kršan, točnije Šušnjevica, danas je dobila svoj prvi muzej - u 12 sati, uz nazočnost mnogih znatiželjnika i stvaratelja ovog iznimnog projekta, u prizemlju tamošnje osnovne škole otvoren je Ekomuzej Vlaški puti. Na relativno malom području škole, koja je otvorena 1904. na hrvatskom jeziku, a obnovljena je 2006. uz pomoć Rumunjske, uređen je muzej koji s tekstom, fotografijama i primjenom digitalne tehnologije govori o identitetu i životu Istro-Rumunja, Ciribira ili Vlaha. poučni i jasni o svom stoljetnom životu na području podno Učke. Ili na rubu povijesne općine Plomin, koja se danas uglavnom nalazi u granicama Općine Kršan.

Muzej se sastoji od Centra za tumačenje izgrađenog u okviru škole, Medijateke i Tematskih krijumčarskih ruta. Otvoren je u okviru Javne ustanove Park prirode Učka sa sjedištem u Lignju (Lovran), a bespovratno je sufinanciran od Europske unije i Fonda za regionalni razvoj.

Autori Ekomuzeja Vlaški put su Tamara Nikolić-Đerić, Valter Stojšić i Viviana Brkarić iz Sušnjevice, koji su osnivanjem Udruge Spod Učke, nakon čega je uslijedio niz izuzetno vrijednih i svestranih aktivnosti, odigrao ključnu ulogu u spašavanju govora od potpunog nestanka. danas dio nematerijalne baštine Hrvatske. Svojim radom oplodila je ranije poteze lingvista A. Kovačeca i Gorana Filipija u pisanoj identifikaciji vlaškog jezika koji se govori u Sušnjevici i okolnim selima, od Brda do Jasenovika. Vjerujemo da tu neće stati i da će mali muzej s puno duše postati mjesto čestog okupljanja svih onih kojima je ovaj govor i identitet onih koji ga govore duboko u srcu. Slike koje slijede samo su mali dio atmosfere u njoj odmah nakon otvaranja vrata muzeja Vlaški put,

















  




 

Nema komentara:

Objavi komentar