nedjelja, 21. srpnja 2019.

PRVI JUBILEJ RAŠKE TRIKOTAŽE

Tvornica konfekcije i trikotaže "25.maj" iz Raše nastala je 1958. godine u sklopu nastojanja ondašnje općinske vladajuće garniture Labina da se konačno otvore radna mjesta za supruge rudara i drugih žena, čije je zapošljavanje na Labinšćini bilo vrlo otežano. U početku se koriste razni prostori rudnika, koji tada zapada u sve veću krizu. Prije preseljenja u novu tvorničku halu na Dubrovi tridesetak godina kasnije sve poznatija tvornica, koja odmah u startu surađuje sa stranim partnerima, uspješno izvozi svoje proizvode na zahtjevno zapadno konvertibilno tržište.

Deseta obljetnica postojanja obilježena je i podjelom prigodnih nagrada,  i svečanim ručkom u Centralu. O tom lijepom jubileju i druženju svjedoče i ove dvije fotografije. Prva je fotografija nastala za svečanim ručkom slavljenika, a druga ispred zgrade ondašnjeg kina. Na njoj je u prvom je planu ondašnji direktor Josip Černjul Rašan, inače poznati sindikalni rukovodilac Istarskih ugljenokopa, okružen nasmiješenim jubilarkama.
U sredini na vrhu je i Riko Činko, budući direktor te tvornice, a uz ostale prepoznajem i Antu Draženovića iz Rapca, koji je vodio komercijalnu službu. Prepoznajem i neke druge osobe, a vjerujem da će se uz vašu pomoć i drugi slavljenici, tvornice, koja je, kao i većina tvornica na Dubrovi, gdje se preselila pod novim imenom i proširenim proizvodnim programom, nestala osamostaljivanjem Hrvatske prije tridesetak godina.

Fotke mi je ustupio sin ondašnjeg direktora raške trikotaže Valter Černjul, dugogodišnji i posljednji urednik općinskog glasila Labinska komuna, u čijoj se obiteljskoj i osobnoj arhivi nalazi mnogo izuzetnih fotografija.








1 komentar: