srijeda, 11. srpnja 2018.

DOM ZDRAVLJA (LABIN) - JEDAN OD ZAŠTITNIH ZNAKOVA (POKOJNOG) SOCIJALIZMA

Uz školstvo zdravstvo je bilo jedan od stupova propale socijalističke Jugoslavije. A simbol zdravstvene zaštite jedne od tada najnerazvijenije zemlje na brdovitom Balkanu su bili domovi zdravlja.
U Labinu je Dom zdravlja počeo 1. siječnja 1953. godine baštineći dosta razvijenu zdravstvenu zaštitu rudarske tradicije, uključujući rašku bolnicu, rodilište u Vinežu te onda poznatu bolnicu za liječenje tuberkuloznih bolesnika, danas specijalizirani dom za starije osobe. Prvi ravnatelj bio je dr. Franjo Kosoković  Odmah nakon u ovom dijelu Istre djelovalo je šest liječnika, osam babica i devet bolničara, da bi taj broj ubrzano rastao narednih godina.
Novo razdoblje u radu i razvojnu zdravstvene zaštite na Labinšćini bilježi se 1970. godine kada se na Katurama otvara moderan kompleks zdravstvenih ustanova, da bi se 11 godina kasnije otvorila nova etapa u razvoju primarne zdravstvene zaštite dogradnjom stacionara.
Ubrzo labinski Dom zdravlja postaje jedan od najpoznatijih i najuglednijih u ondašnjoj Zajednici općina Rijeka, koja se prostirala na području današnje Istarske i Primorsko-goranske županije.
Jedna od najzaslužnijih osoba za visoku razinu zdravstvenih usluga u toj ustanovi vezano je uz ime dr. Lina Peršića, uz dr. Lucijana Mohorovića, prvog poslijeratnog domaćeg "mediga". Vrlo radišan, agilan, stručan i odan svom zavičaju umire 1999. godine od srčanog udara, svega nekoliko mjeseci prije odlaska u mirovinu. Njemu u čast labinski će Dom zdravlja nekoliko godina kasnije nositi njegovo ime.
U povodu 30. obljetnice djelovanja te ustanove 1983. godine tiskana je brošura s nazivom Dom zdravlja Labin. Njen autor je bio Bogoljub Barjaktarević, prvi profesionalni dopisnik Glasa Istre, koji je nekoliko godina kasnije također umrijeti od infarkta i to na svom radnom mjestu. U tom radu je vrlo temeljito prikazan ne samo rad Doma zdravlja u tom razdoblju, već i prošlost zdravstvene zaštite na Labinšćini. Brošura je ilustrirana i vrijednim fotografijama Barjaktarevića svih službi te ustanove, vrijednim svjedočanstvom jednog vremena i jedne izuzetne generacije zdravstvenih radnika.









     

Nema komentara:

Objavi komentar