petak, 9. ožujka 2018.

SINDIKALNA KNJIŽICA RUDARA IZ BARBIĆI IZ VREMENA LABINSKE REPUBLIKE

Zahvaljujući Branku Petriću iz sela Barbići, koji je u potkrovlju jedne tamošnje stare, urušene kuće našao vrijedne dokumente iz vremena Italije, spasivši ih time od propadanja, došao sam do vrijednih dokumenata. Među njima najviše mi je zapela za oko članska knjižica Federacije rudara Labina rudara Gripparich Giacoma iz Kunja. U njoj su regulirana prava i obveze članova, a članarina je iznosila jednu liru mjesečno. Učlanio se u kolovozu 1920. godine, a naredne godine, kada dolazi do velikog štrajka 2. ožujka 1921. godine, poznatog kasnije kao Labinska republika, članarinu ne plaća četiri mjeseca. Naredna je godina bila izuzetno teška za labinske rudnike, kada mnogo rudara ostaje bez posla, uključujući nakratko vjerojatno i našeg vlasnika članske knjižice.

Iste godine Griparić Jakov je i član Talijanske federacije zaposlenih u rudniku, od koje na ime Gripparich Giacomo, dobiva svojevrsnu socijalnu knjižicu za pomoć. Taj je sindikat lijeve ideološke orijentacije o čemu svjedoči i srp i čekić na poleđini "tesere".

Slijedi članska knjižica Nacionalne udruge zaposlenih u industriji iz 1926. godine, tada već pod "kapom" Fašističke stranke uz nepromijenjeno prezime rudara iz Kunja. Ta se promjena uočava na knjižici Konfederacije fašista zaposlenih u industriji, na kojoj njegovo prezime ostaje bez svoga ć(ch).

Isto je i na radnoj knjižici 1937. godine.

Šetnja kroz prošlost u ovoj priči završava 1948. godine isječkom mirovine za nekadašnjeg rudara Jakova Griparića, službenog državnog dokumenta koji je u to vrijeme još bio dvojezičan, uz hrvatski koristio se i talijanski jezik.











Nema komentara:

Objavi komentar