četvrtak, 22. veljače 2018.

DVIJE LABINSKE LABINKE

Desetak godina nakon završetka Drugog svjetskog rata na Labinšćini se, u sjeni istarskih ugljenokopa, počela razvijati mala industrija i proizvodnja temeljena prije svega na kreativnosti domaćih ljudi.

Kao dijete sjećam se dva proizvoda koji su se zvali Labinka. Prva Labinka je bila domaća crvena oranžada, koja se proizvodila u nekadašnjim pogonima Vinoprometa u starom gradu, na Šetalištu San Marco, odnosno u moje doba Kvarner. Nama klincima je ona bila veoma drag napitak, kojim su nas roditelji počastili prilikom obiteljskog odlaska na fešte u stari gradu. U pravilu za Prvi maj, Dan oslobođenja ili kog ljetnog izlaska kada smo vrlo rado zalazili i na sladoled ili slatke štapiće u slastičarnu, koja se nalazila u prizemlju zgrade na trgu, gdje je donedavno bio restoran Spider. Taj napitak, kojega smo zvali i pašareta, proizvodio se na tradiciji proizvodnje pića poznate labinske obitelji Višković zvane Šturla, rodom iz Sveto Lovreča.

Druga Labinka zvala se tvornica ugostiteljske opreme i mesorezalica, koja je u početku djelovala u sklopu državne zanatske zadruge Napredak, a bila je smještena u zgradi u središtu Labina, gdje je danas specijalna škola. Za Labin je bio veliki dan kada su se mesorezalice Labinke i drugi njeni proizvodi po prvi put našli na zagrebačkom velesajmu, tada simbolu industrijskog razvoja i društvenog preobražaja siromašne Jugoslavije.

Uz Labinku se veže ime Vitorija Golje, prvog direktora i glavnog organizatora. U proizvodnji je bio glavni Marko Vale,m odličan mehaničar, a u razvojnoj službi Maglica, čije se ime ne mogu sjetiti.

Kasnijim razvojem Labinka se seli u novu industrijsku zonu na Starcima, gdje je dugo godina direktor bio Milan Bembić. Uskoro slijedi i udruživanje sa zagrebačkom tvornicom Končar, a nakon osamostaljivanja Hrvatske i više nego dvojbene privatizacije s ondašnje privredne scene nove države nestao je i Rade Končar, nekadašnja Labinka.

Na tu tvornicu osim slika iz njena postojanja uronjene u naša sjećanja podsjeća i ova lijepa medalja s više nego efektnim reljefom starog Labina, koji sugerira visoku kreativnost njenog autora.Nema komentara:

Objavi komentar