subota, 2. prosinca 2017.

STORI GROD - ILI ŠUMBERSKI KAŠTEL


Imate dosta slobodnog vremena, a manjak ideja kako ga utrošiti, uputite se u Šumber. Ili točnije u drevni kaštel na rubu Raške doline, uz Kršan i Kožljak, jedne od tri utvrde na među između Habsburga i Mletaka. Stori grod ili Faroš kako ga još mještani zovu. Pogledom gotovo nadomak biskupskog Pićna i središnje Istre, a preko doline rijeke Raše, ili Luga kako ga zovu, osjetite dah nedalekog mora.

Šumber, kojih pet kilometara udaljen od Labina, poznat je i po hodočašću Petangošt prema crkvi Majke Božje od Drena i njene neobične legende. Ljubitelje sakralne baštine privlači i crkvica svetog Kvirina iz 16. stoljeća s glagoljaškim tekstom.

Odlučite li se za kaštel na istom mjestu oduševit će vas spoj ljepote prirode, šarm ostataka srednjevjekovnog kaštela te duh i mir župne crkve svetih Ivana i Pavle, na kojoj je u kamenu ispisana godina njena utemeljenja - 1679.

Ovom zgodom neću kukati zbog potpunog zaborava tog vjernog svjedoka našeg postojanja na ovim prostorima, čije je temelje postavio plemenitaš Schoenberg, koji će se s vremenom i duhom govora ovdašnjih ljudi pretočiti u kasniji i današnji Šumber. Ponudit ću vam svega nekoliko fotografija nastalih za nedavnog obilaska tog čarobnog kutka našeg zavičaja, sa željom da se uvjerite s njima što vam kazuju ove riječi.

I da se doma vratite s još ljepšim dojmovima i slikama te da se u Šumber opet dođete idućeg ljeta na Petangošt i još se jednom uvjerite u njegove ljepote i duh ovdašnjih ljudi.


1 komentar: