ponedjeljak, 25. rujna 2017.

RABAČKE SLIČICE S POČETKA 1960.

Ne volim koristiti fotografije iz obiteljskog albuma, ukoliko one nisu dio nekog šireg društvenog konteksta, koji je važan ili zanimljiv za naš kraj i naše ljude.
I ove fotografije su dio te priče, a otrgnute su od obiteljskog albuma moga oca Josipa Milevoja, za njegovu generaciju poznatijeg kao Bepeta Kagarina iz Presike. Nastala su početkom šezdesetih u rabačkoj luci u vrijeme kada je on bio direktor autoprijevozničkog poduzeća Istratransa.
Za naš kraj je to izrazito važno vrijeme, kada se uz već umorno rudarstvo, uz njegovu potporu u Raši počinje rađati kasnije poznata tvornica alatljika Prvomajska, a u Rapcu se grade dva hotela za rudare, koji će se već za godinu dana komercijalizirati i okrenuti stranim turistima.
U to vrijeme su i nastale ove fotografije, a ni "šetnja" ondašnjeg direktora Istratransa s meni nepoznatom, a izgleda da je to bile neka "batica" iz Zagreba, vro vjerojatno rodom iz Katura. Posjet tada mirnom Rapcu bio je povezan sa skorim otvaranjem autobusne linije Rabac-Zagreb, koja je također bila dio općinskog plana razvoja turizma u "biseru Kvarnera". Uskoro će tijekom ljetnih mjeseci na toj liniji voziti novi autobus tipa FAP, popularno nazvan Raketa.




Nema komentara:

Objavi komentar