ponedjeljak, 19. lipnja 2017.

RABAC RATNE 1915. - OBITELJ DIREKTORA RUDNIKA HANSA SIXTA KRAPNA NA ODMORU!

O Krapnu s početka 20. stoljeća, pa do završetka Prvog svjetskog rata, kada je tamošnji rudnik, od 1907. do 1919. godine, vodio Bečanin Hans Sixt, pisao sam u jednom tekstu na ovom blogu. Dokumente i zanimljive fotografije dao bi njegov unuk Benno Sixt, također iz glavnog grada Austrije, za njegova obilaska kraja koji je dio prošlosti njihove obitelji.
Danas me dočekalo novo, ugodno iznenađenje - u starom gradu me je čekala njegova kuverta s novim pojedinostima iz tog vremena. Posebno su me obradovale četiri fotografije za boravka obitelji direktora u Rapcu na odmoru nakon završetka školske godine u svibnju 1915. godine. Druge ratne godine, kada je proizvodnja u rudniku zbog ratnih potreba bila pojačana, a radile su i škole. Uključujući i onu u rudarskom Krapnu, u kojoj se nastava odvijala na njemačkom jeziku.
Obitelj direktora Sixta nije imala vilu uRapcu, ali ju je za odmor svoje djece iznajmila. Prema svemu sudeći od obitelji Fillini, koja se nalazila nedaleko od današnjeg hotela San Fior, nekada popularnog Zabavnog centra zvanog Bašta. Prva je fotka nastala ispred te vile, koju su srušili njemački vojnici prilikom povlačenja u Rapcu potkraj travnja 1945. godine.
Na drugoj je fotografiji obitelj Sixt za ručka na terasi iznajmljene vile, a potom slijede fotografije nastale u luci - prva na zidu gdje počinje šetnica prema Maslinici, i druga snimak za uspomenu ispred stepenica na rivi.
Hvala gospodinu Sixtu na lijepim fotografijama iz dijela naše zajedničke povijesti!





Nema komentara:

Objavi komentar