petak, 12. svibnja 2017.

RAZGLEDNICA LABINA IZ 1921. GODINE

Razglednice su za mene uvijek bilo svojevrsni prozor u prošlost moga zavičaja, Labina i okolice. Sva je na svoj način posebna, bez obzira što je drevna Albona i kasniji Labin uvijek bila u žarištu njihova motiva. Što više novim motiva, to više novih informacija,

Ova kartolina, koja je u Como poslana 8. kolovoza 1921. godine, u mnogočemu je drugačija od drugih. Tu je motiv grada u drugim planu, jedva je prepoznatljiv, a mnogo više privlači pažnju njegovo grafičko rješenje. Na prvi pogled kao da mi je bila jasna njena poruka - sretna obitelj s osmijesima na licima zadovoljna putuje u novi život. S Labinom u srcu!

Ta 1921. godine za Labin je bila posebna. Istra se konačno nakon Rapalskog ugovora i formalno našla u sastavu Kraljevine Italije, čime je, isto formalno, prestalo razdoblje okupacije započeto u studenome  1918. godine konačnim nestankom Austro-Ugarske Monarhije.  Zbilo se to 20. veljače, a već 2. ožujka započeo je veliki štrajk rudara poznat kasnije kao Labinska republika. I teški dani koji su obilježili prve godine Italije u Istri, uz dosta snažnu emigraciju naših rudara u europske rudnike i svijet.

Na poleđini ove razglednice moglo bi se isčitati da je njen pošiljatelj izvjesnoj gospođici bio zadovoljan onim što je vidio za izleta Istri i obilaska Labina. Uz podatak da je njen izdavač bio Furlani, koji je u Labinu trgovinu.



Nema komentara:

Objavi komentar