petak, 14. listopada 2016.

NESTAJANJE STAROG, I NASTAJANJE NOVOG LABINA

Zahvaljujući Anamariji Lukšić, koja u svojem uredu u gradskoj upravi čuva zbirku od oko 140 fotografija poznate labinske fotografkinje Slavice Ružić, nastale između sedamdesetih i početka  devedesetih proteklog stoljeća, predstavljam odabir od tridesetak vrijednih fotografija. Mnoge od njih objavljene su prvi put, a sve one svjedoče o jednom zanimljivom razdoblju najnovije povijesti Labina. Za neke će biti lijepo podsjećanje na ta vremena, a za druge nova saznanja i nove slike o svom gradu.

Prikaz započinje fotografijama današnje Ulice svete Katarine koja je nestala sredinom šezdesetih pod teretom neodgovornog rudarenja ispod drevne Alvone. Od mnogih tadašnjih kuća ostala su tek sjećanja i ova otužna svjedočanstva. Na prvoj pažljivo će oko primjetiti zvono crkvice svete Katarine, koja je u prvom planu.

Slijede fotografije obnove tog dijela grada započete početkom devedesetih, a Slavica nas vodi i na trg, zatim na prostor do nekadašnjeg RE bara i na kraju spušta se na križanje za Rabac, "poli Faraguni" kako smo enkada zvali početak Uspona Alda Negrija, u kojoj je i odmah nakon rata bila pekara Jedinstva. Zgrada s pekarom pripadala je bogatoj rabačkoj obitelji Faraguna, koja je nakon rata i nacionalizacije emigrirala u Italiju.

Najveći dio preostalih fotografija nastao je u podnožju Labina, uglavnom na Katurama. Vjerujem da će mnogi od vas prepoznati svoje kuće, a netko možda i sebe!

U prilogu objavljujem i članak o Slavici Ružić, kojega sam prije gotovo tri desetljeća, u listopadu 1987. godine, objavio u Glasu Istre, koji se tada prodavao u čak 4200 primjeraka, oko 1300 komada manje nego što se danas tiska u dnevnoj nakladi!




























2 komentara:

  1. Da...puno po
    znatog i u sjećanju...Na prvoj slici .."ĐIL"...Zgrada iza koša i vratnica je zgrada u kojoj sam pohađao 3/4 razred osnovne škole...sredinom pedesetih...

    OdgovoriIzbriši