srijeda, 7. rujna 2016.

OD DOPOLAVORA DO MIRAMARE

Davno sam sam sebi rekao da ću sakupljati stare razglednice Rapca sve dok u moje ruke ne dođe kartolina s motivom nekadašnjeg hotela Jadran. Još uvijek tragam za takvom razglednicom. Izgleda da je hotel izgrađen uoči početka Drugog svjetskog rata, da je u njegovom sastavu bio i Dopolavora, društveni dom pod kapom fašističkog režima, koji su se gradili u svim većim selima Istre.
Bio je to treći hotel u Rapcu. Prvi albergo Quarnero, otvoren je 1889. godine, bio je u vlasništvu obitelji Višković, a pod tim se imenom zapravo skrivao pansion. Hotel Trieste je sredinom dvadesetih izgrađen u produžetku gradske luke, a u njegovoj neposrednoj blizini otvoreno je prvo pravo rabačko kupalište. Za Jugoslavije bit će to popularni hotel Primorje, od kojeg danas radi samo restoran.
Dopolavoro, kasnije Jadran, ugošćavao je uglavnom labinske radnike i rudare te njihove obitelji. Danas je taj objekt pod nazivom Miramare jedan od simbola turističke povijesti Rapca, odnosno njegovog početka, koji je bio nezamisliv bez smještaja turista u obiteljskim kućama. Tradacija je to duža od jednog stoljeća.
Među šezdesetak razglednica s motivom Miramare odabrao sam ovih osamnaest na kojima ćete sami uočiti mijene u ovom dijelu Rapca s kraja tridesetih proteklog stoljeća, do izgradnje zaobilaznice otprilike pola stoljeća kasnije.



















Nema komentara:

Objavi komentar