nedjelja, 20. prosinca 2015.

ILIJA UZELAC- R A Š A - BISER KNJIGA O RUDARSKOM GRADU GODINE 1949.

Ovih se dana u kućnoj biblioteci opet našla knjižica Ilije Uzelca Raša, koju je Društvo novinara NR Hrvatske iz Zagreba tiskalo 1950. godine. Izuzetno je to vrijedno svjedočanstvo o Raši potkraj 1949. godine kada je ovaj novinar posjetio najveći rudnik kamenog ugljena na Balkanu. Autor ovog djela kratko je boravio na Labinšćini, ali je vrlo detaljno, dosta precizno i vjerno opisao ne samo prilike u Raši četiri godine nakon rata, već je s mnogo truda dao povijesni prikaz rudarenja u ovom dijelu Istre. Njegovi opisi Raše, Labina i okolice, prilike u rudnicima, proizvodnja ugljena, uvjeti rada i življenja, kulturne i sportske aktivnosti nisu umanje i okrnjene ideološkom dioptrijom svega viđenog. Štoviše time su još vjernije iz pera Uzelca opisane ondašnje (ne)prilike, dobrim dijelom prožete novim promjenama nakon što je Titova Jugoslavija okrenula leđa velikom Staljinu i Sovjetskom Savezu. U tom kontekstu čak je simpatično (ili simptomatično) svojatanje tuđe kulture, pa se primjerice, kožda i u žurbi, rimski kameni reljefi ispod Lože proglašavaju spomenicima hrvatske kulture.
U tekstu se spominju onovremeni rukovodioci ing. Ivo Marinović, ing. Trampuž, budući direktor i kasniji predsjednik Sabora SR Hrvatske Milan Rukavina Šain, inače rodom iz Like te druge onovremene batice. Poseban prostor dobiva i udarnik Anton Bičić, kako autor kaže, Alija Sirotanović u raškoj verziji, zatim njegov kolega Griparić, koji se vratio iz Francuske. Uzelac ne zaboravlja ni Raški rudar, raški bazen, plesne večeri, boćališta, gostovanja kazališta i druge oblike društvenog života rudara. Kao ni bonove za prehranu R-1, koji su za rudare bili najizdašniji. Ispraćuje i korijere koje u tri smjene dovoze rudare iz većeg dijela Istre, navodi dinamičan promet u luci Bršica. Ne zatvara ni oči pred teškom rudarskom nesrećom koja se u Raši dogodila godinu dana ranije, a krivca za tu tragediju vidi u diverziji izvjesnog Faragune.
Knjiga ima i dosta vrijednih fotografiji nepoznatog autora, koje su nažalost vrlo mutne zbog nekvalitetnog papira na kojem je "Raša" tiskana. Među njima je i fotografija nastala u Podlabinu prilikom zidanja prvih kuća za rudare, poznata kao Nove zgrade. Tada je bilo planirano 50 zgrada sa po osam stanova, ali je prilikom njihova kasnijeg prebrojavanja ustanovljeno da ih ima tek 49! Navodno su onda za zdravlje htjeli upitati šefa gradilišta, ali je on, opet navodno, utekao u Austriju s viškom novca!






















 U svakom slučaju izuzetno štivo iz tog doba, koje bi se moglo pojaviti u reprint-izdanju, čime bi dah tih dana bio bliži širem krugu čitatelja. Ovako, kao utješna nagrada čitatelji ovog bloga mogu se zadovoljiti tek njenim fragmentima.

Nema komentara:

Objavi komentar