četvrtak, 12. studenoga 2015.

ZABAVNI CENTAR - POPULARNA BAŠTA U RIJEČI I SLICI

Kreatori rabačkog turizma, čiji su moderni temelji postavljeni početkom šezdesetih proteklog stoljeća, od prve su shvatili da nema turizma i (zadovoljnog) turista bez kvalitetne zabave.Stoga se odmah uz moderna hotelska zdanja otvoreni noćni barovi, a na Maloj đirini ispod hotela Lanterna Zabavni centar, poznatiji mojem naraštaju kao Bašta. Ime je dobilo po ostacima parka srušene vile obitelji Fillini(ch), nestale posljednjih dana 2. svjetskog rata, prilikom povlačenja njemačkih vojnika. Vrlo brzo Bašta je postalo omiljeno okupljalište turista i naših ljudi, koji su se na tom mjestu svakog dana, na razne načine, zabavljali do pred polnoći. Onda je zamrla glazba i utihnula rasvjeta, a noćni se život preselio u odlično posjećene noćne barove na St. Andrei i Girandelli.

Rat na ovim prostorima početkom devedesetih godina drastično je usporio turističke tokove, da bi unutar nove države i drugih vlasnika hotela i drugačijih interesa Bašta pala u drugi plan.

Prije otprilike petnaestak godina ruši se Zabavni centar i na njegovom mjestu podiže novi trgovačko-ugostiteljski kompleks. Veliki korak naprijed ili natrag u osmišljavanju turističkog Rapca - dilema je koje zapravo i nema. U traženju pravog odgovora možda vam i pomognu ove razglednice Rapca u rasponu od tri desetljeća, poveznica kojima je - nekadašnje popularno okupljalište opuštenih domaćina i njihovih turista.

















Broj komentara: 5:

  1. Već sam par puta komentirao na tu temu, i svaki put me "štrecne" kad vidim što je ta demokraciom-kapitalizmom osvještena bagra od Labinjonskih rukovodioca od 90 na ovamo napravila od ovog bisera. I ako je načet prije rata , pogotovo zahvaljujući Palameti, Rabac je definitivno postao odredište Europskih šljakera. Tu više nema šanse "visokog" turizma. Isto vidim sada Labinjani ponavljaju sa Prtlogom...Uništite budale sve najlješe što imate. Vaša djeca ću naslijediti sbetoniranu obalu-očito drugo niti ne zaslužuju s obzirom na kratkovidnost i primitivizam svojih očeva!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bitno je da su ovi današnji ''veliki strucnjaci'' shvatili da će kad se bašta sruši turisti biti zadovoljniji jer će im (turistima) više novaca ostati u đepu nakon svog godišnjeg odmora.

    OdgovoriIzbriši
  3. Koje je godine srušena popularna Bašta😪

    OdgovoriIzbriši
  4. Nema se sto dodat....Rabac, kao veci dio naseg najveceg i JEDINO preostalog bogatstva....sve drugo je pokrano ....je sistematski pretvoren u jednu ruznu zbetoniranu rupetinu gdje ce doci europski sljakeri kako bi izigravali mondene turiste na tjedan dana. Od ljepote i prirodne oaze u toj rupi nije ostalo NISTA. Labinjanima je i onako svejedno..nastavljaju devastaciju Prtloga i jadni grade kucice za odmor koje vise lice na HEPove trafostanice. Nicu kao gljive nkon kisePonuda je prenasila potraznju..

    OdgovoriIzbriši