petak, 21. kolovoza 2015.

RAŠA - PRVA MONOGRAFIJA NAJMLAĐEG GRADA U ISTRI

Arsa - il villagio per i minatori della S.A. carbonifera ARSA, naslov je prve monografije Raše tiskane 1937. godine u Trstu, vjerojatno u vrijeme svečane inauguracije najmlađeg istarskog grada potkraj te godine. Tvrde korice malog formata, prigodan i vrlo sažet tekst nepoznata autora popraćen sertijom fotografije, koje su vjerojatno bile u prvom planu. Ondašnji fašistički režim ne krije ponos gradom, čije je gradilište 7. kolovoza 1936. godine, navodi se u monografiji, posjetio i Duce, prema njima najzaslužniji za nastanak grada rudara u Raškoj dolini.

U tekstu  svi osnovni podaci o Raši, koja je šest kilometara udaljena od Labina i 40 kilometara od Pule. Ponose se ne samo kućama sa četiri stana za ruda, već se spominje i pitka voda, telefonska mreža, toplana, bolnica, škola, crkva, hoteli su rudare i službenike, škola vrtić, trgovine, kinodvorana i dvorana za druženje, boćalište, pošta i niz drugih sadržaja. Kako u vrijeme nastajanja monografije, vjerojatno prve u Istri, sve građevine nisu bile dovršene u igri su bile i skice, odnosno crteži. Na jednom od njih je i tada neizgrađena palestra-sportska dvorana u sklopu nove škole i vrtića.

Fotografije su vrlo zanimljive, dio od njih dosad i neobjavljivan, na njima ljudi gotovo da i nema, ili su vrlo sitni. Vjerojatno sve s ciljem dokazivanja vrijednosti grada i objekata u njemu koje su podignuti radi tog istog malog - čovjeka!






























Nema komentara:

Objavi komentar