srijeda, 17. prosinca 2014.

SAGA O POSLIJERATNOJ DIOBI ISTRE

U ruke mi došla brošura od 30 stranica tiskana pod naslovom Italia e Balcanica nella Venezia Giulia. Autor teksta i zanimljivih crteža nije poznat, kao ni izdavač, tiskara, grad ili godina njena izlaska. Kao da je tiskana ilegalno, što ne bi bilo neobično s obzirom da je izašla odmah po završetku Drugog svjetskog rata, kada se počinju ucrtavati nove granice između Italije i Jugoslavije. U vrijeme kada se najveći dio Istre našao unutar granica nove države, premda će se nove granice utvrditi dvije godine kasnije na mirovnom skupu u Parizu.
Nepoznati autor teksta, svjestan da su neznatne šanse da ostanu granice iz 1919. godine, odnosno one ustanovljene Rapalskim ugovorom, pa se zalaže - za cijepanje istarskog poluotoka. Istočna obala pripala bi Jugoslaviji, a ona zapadna, mnogo gušće naseljena, trebala bi se naći unutar talijanske države. Granica bi trebala biti rijeka Raša, odnosno Plominski zaljev, odnosno Rt Pax tecum. Njome bi Labin i Plomin pripale Italiji, iako prema etno-karti Istre prikazanoj u ovoj brošuri u tim općinama većinsko je hrvatsko stanovništvo. Ne može se tek tako dignuti ruke od labinskih ugljenokopa.Takvih je razmišljanja bilo i nakon Prvog svjetskog rata, ovakva crta raspodjele zvala se Wilsonova granica, ali prevagnuo je interes onda pobjedničke Italije. I ovog se puta poseže za rudnicima, a mnogo se lakše odriče neposrednog zaleđa Trsta, navodeći da na Krasu živi više od 40 tisuća Slovenaca.
Zna se kako je završilo, a ova brošurica samo je jedan odbljesak tog vremena viđen s druge stranice novih državnih granica.






 

4 komentara:

  1. Komentar nije objektivan. Istra je i poslije drugog svijetskog rata pripala svima osim stanovnicima Istre koji su morali iseliti. Primijenjeno je i ovaj puta nacelo "quius regio eius religio" Nije bitno kojem osvajacu ce unekom povjesnom trenutku Istra pripasti kao teritorij. Ali imala je uvijek pripadati njenim stanovnicima. Bez obzira kojoj drzavi privremeno pripada kao teritorij.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bili smo podanici Habsburgovaca, pa onda smo bili bbalile, pa onda titovi pioniri.A SADA SMO ETO: GRADJEVINE.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bili smo podanici Habsburgovaca, pa onda smo bili bbalile, pa onda titovi pioniri.A SADA SMO ETO: GRADJEVINE.

    OdgovoriIzbriši