utorak, 4. studenoga 2014.

O OBNOVI LABINŠĆINE U ILUSTRIRANOM VJESNIKU GODINE 1947.

Ilustrirani Vjesnik revija koja je jednom tjedno izlazila u Zagrebu. U prvom broju u 1947. godini taj tjednik, koji se naslanja na Ilustrirani tjednik Svijet, koji dvadesetih godina izlazi u Zagrebu, svi tekstovi i fotografije posvećeni su revoluciji i novoj Titovoj Jugoslaviji. Zanimljivo u njemu nema ni retka o Maršalu Titu, ali zato ne nedostaje tekstova o velikom Sovjetskom Savezu. Njemu je posvećena i automobilska industrija utjelovljena u Zavodu Staljin, koi proizvodi automobile marke ZIS. Skraćenica je od naziva Zavodi industrijski Staljin.
Ipak, i u tako skrojenom đornalu ima mjesta i za foto-vijesti iz novopripojene Istre. Štoviše, te su vijesti na prvoj stranici pod naslovom Obnova Istre. Među 11 fotki tehnički dosta slabe kvalitete, pronašao sam i dvije fotografije s Labinšćine. Na jednoj je obnova mosta na cesti Labin-Rabac, kojega u travnju 1945. godine ruše njemački vojnici prilikom povlačenja. Most su obnovili radnici Oblasnog građevinskog poduzeća Istre.
I na drugoj je fotografiji infrastrukturni zahvat - gradnja mosta u Raškoj dolini.
Prelistavajući pomno cijeli tjednik, iz kojeg će kasnije izrasti Vjesnik u srijedu, popularni VUS, našao sam još jednu fotografiju iz Istre, na kojoj su mali pioniri! Možda je i ona nastala na Labinšćini?




1 komentar:

  1. Jako lijepo da si se potrudio ovo obraditi jer je zanimljivo i poučno

    OdgovoriIzbriši