srijeda, 9. travnja 2014.

VATRENO UPOZORENJE IZ RAŠE - DOSTA IGRE S RUDARSKOM BAŠTINOM!

Svaki požar u kojem nestaju važna povijesna zdanja, svjedoči življenja više generacija, a zgrada nekadašnjeg kina u Raši to je, izazivaju nevjericu i - tjeskobu. Uz obavezno pitanje - tko ili zašto. Ili oboje. Bez obzira na odgovore - plamen, dim, crni zidovi, razbijeni prozori i urušen krov samo su vanjski, vidljivi trag snažnog upozorenja, koje vrišti - nekadašnji kulturni i zabavni centar Rašana i Labinjana, izvornbi dopolavoro, društvene prostorije druženje i zabavu nakon rada, za platio je danak dugogodišnjoj nebrizi društva prema rudarskoj baštini! Kojoj se inače, političari, izabrani da mudro i savjesno upravljaju našom lokalnom zajednicom, manifestacijski i prigodno, klanjaju do poda. Kao primjerice i za posljednjeg, pretposljednjeg ili bilo kojeg obilježavanja Dana rudara - Dana Labinske republike.Da bi se sutradan tim istim rudarima i njihovim djelima - okrenulo leđa. Da nije tako Raša, ne samo najmlađi grad u Istri, poslije Podlabina, već i jedini grad kojemu je poznat rođendan, prožimao bi drugačiji, vedriji i dinamičniji životni ritam. Mjesto u kojem gotovo ništa, od muzeja, zbirki ili spomen obilježja ne podsjeća na vremena na dugu rudarsku tradiciju, zažmiri li se na tužnu sudbinu otpisanog Krapna, zaboravljenu Karlotu ili devastiranu upravnu zgradu rudnika.
Shvati li se konačno ovo teško upozorenje i svojevrsna optužba, otrgnu li političari sa svog lica hipokriziju, upregne li se dobra volja, pamet, znanje i vjera u vlastite mogućnosti, ali i novo EU okruženje, Raša bi se mogla brzo preobraziti u grad života temeljen na vrednovanju bogate prošlosti. Da podsjetim - općina Raša nije nastala radi razvoja turizma na istočnoj obali Istre, od Svete Marine do Ravni, što je apsurd njena politikantskog krojenja, već isključivo radi očuvanja i oplemenjivanja te iste rudarske tradicije.
 I ukoliko Općina Raša bude nadživjela prvu iduću reorganizaciju  lokalne samouprave u Hrvata, što je neizbježno, bit će to isključivo zbog te kratke, ali neobično zanimljive i turbolentne prošlosti, koju su, svaki u svoje vrijeme, tkali Musollini i Tito!





Nema komentara:

Objavi komentar