četvrtak, 27. veljače 2014.

A.Ca.I. - RAŠKI UGLJEN, TALIJANSKI PONOS

Oko dvije i pol godine prije inauguracije novog rudarskog grada Raše, i lipnju 1935. godine fašistički režim, tada u naponu snage, osniva državnu tvrtku A.Ca.I. (Azienda carboni Italiani), u kojoj su bila udružena dva najveća talijanska rudnika - Carbonia i Arsia, sa sjedištem u Rimu. Na čelu rudarskog diva, koji je trebao jamčiti energetsku sigurnost autarkičnoj industriji, koja je bila već u ratnom žrvnju, našao se Guido Segre, dotad čelni čovjek raških ugljenokopa. Ne slučajno, budući da je istarski proizvođač ugljena bio najveći i tehnološki najnapredniji u Kraljevini Italiji. Rekordna i kasnije nikad dosegnuta proizvodnja ugljena u Raši bila je 1942. godine - tek nešto manje od 1,2 milijuna tona.
Moć i simboli novog poretka (Ordine nuovo), uz izravan ratni poklič Vincere, pršte i iz ova dva plakata nastala na temu snažne državne tvrtke za proizvodnju ugljena. U jednoj verziji grumen crnog ugljena grafički asocira, slučajno ili ne, na mozak i motor svih ambicioznih planova Mussolinijevog režima.
Na poleđini donjeg plakata otisnut je reklamni slogan velike talijanske osiguravajuće kuće Generali, koji kao da poručuje da moćni vole - moćne!



  

Nema komentara:

Objavi komentar