petak, 6. prosinca 2013.

NOVA RAZGLEDNICA ŽIKE TASIĆA

Žika Tasić, najpoznatiji labinski fotograf, koji u grad rudara dolazi početkom pedesetih proteklog stoljeća, da bi kasnije imao dugo foto-studio u Podlabinu, ne baš veliku ponudu kartolina u to vrijeme, iskoristio je za tiskanje nekoliko kartolina u vlastitoj režiji.
Ova je razglednica jedna od njih. Nažalost nije putovala, pa je teže odrediti što točnije vrijeme njena nastanka, ali pritom pomaže snimak nogometnog stadiona Rudara, koji je svečano otvoren 1955. godine. Zažmiri li se na trenutak na naselje zvano Nove zgrade, podignuto potkraj četrdesetih i još dvije manje stambene kuće izgrađene odmah poslije rata, Žikina razglednica govori o Podlabinu, koje je svečano otvoreno potkraj listopada 1942. godine, u spomen marša Mussolinija i njegovih fašista na Rim. Po tome je Podlabin ne samo najmlađi grad u Istri, već i u ondašnjoj Italiji, koja će kapitulirati nepunu godinu kasnije.
Nakon oslobođenja nastavit će se brz, ali dosta neorganiziran rast novog grada u podnožju drevnog grada, u kojem će se utopiti grad nastao kao Pozzo Littorio d'Arsa uz rub novog rudnika. Tada je to dio raške općine. U prilog Podlabina nije išlo ni njegovo gotovo sustavno devastiranje, od odvajanje crkve od trga, rušenja govornice na gradskoj kuli, dizanje zgrada za dva kuta i drugih intervencija, čime je umnogome izmijenjen njegov izvorni oblik i funkcionalnost.
Ova razglednica poznatog fotografa svjedoči kako je Podlabin izgledao u prvih petnaestak godina svog postojanja.



                                                         saznaj više: www.mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar