ponedjeljak, 25. veljače 2013.

LABIN - BEČ ZA JEDAN DAN!

Točno! Ova kartolina od Labina do Beča putovala je svega jedan dan! Brže nije mogla, a pogotovo danas kada za tu udaljenost pošti treba tjedan dana. Jedna od najstarijih razglednica Labina, koja je u poštanski sandučić bačena 6. travnja 1901. godine u glavnom gradu Habsburške monarhije uručena je dan kasnije. Na žigu iz Beča to se vrlo lijepo vodi, dok izgleda tom prilikom poštaru u Labinu nije bio pri ruci timbar, pa je marku prekrižio olovkom.
U narednih 112 godina razglednica je putovala dosta, bila gost u više albuma, jednog od njih bio je vlasnik i izvjesni gradonačelnik Linger, da bi na kraju završila u Njemačkoj, odakle se vratila u svoj "rodni" grad. Labin je poštu dobio već 1. ožujka 1839. godine. Pošiljke su prenosili kuriri, kočije i vlak, a 1907. godine Labin dobiva automobilsku vezu s Pazinom, odnosno Trstom.
Izdavač razglednice je bio naš poznanik T. Vladislovich, snimak je učinjen sa sela Brdo, zvanog onda i Belvedere, a na njoj još nema ni velike zgrade trgovačke obitelju Višković Šturla, da ostala zdanja i ne spominjem.



saznaj više: www.mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar