nedjelja, 18. studenoga 2012.

LABIN - FARMACIE DOTT.RI PATELLI

Nema dvojbe da je Bartolomeo Giorgini s početka 18. stoljeća najpoznatilji ovdašnji aporekar, zahvaljujući prije svega svojoj prvoj studiji o povijesti Labina Memorie istoriche della terra i teritorio d'Albona, koju je labinski nakladnik Mathias Flacius prije nekoliko godina objavio pod naslovom Povijesni pregled Labina i okolice. Isto tako poznato je da je glavna labinska ljekarna u prvoj polovici 20. stoljeća, Farmacia alla Madonna, bila u vlasništvu politički moćne obitelji Millevoi. Nalazila se na današnjem Starom trgu nedaleko od Malog kazališta, sve dok na ondašnjem usponu koji je nosio ime Ducea Mussolinija u prizemlju nove zgrade, odnosno hotela  nije 1937. godine otvorena velika i moderna ljekarna. Kao Narodna apoteka u sklopu Doma zdravlja bila je otvorena do sredine osamdesetih prošlog stoljeća, a sada je devastirana, kao i cijelo zdanje, zajedno s nekad vrijednim inventarom. Na derutnoj fasadi ostalo je tek pola naziva, dok je ono "Narodna" nekome smetala.
Vlasnik ljekarne bila je obitelj Patelli, koja je imala još dvije ljekarne u Opatiji te Vižinadi, odakle su i došli u Labin. Otišli po završetku rata, u kojem su, kako se navodi u literaturi o NOB. lijekovima  pomagali partizaner. Jedan njihov potomak. također farmaceut, radi danas u Trstu.
Guglanjem sam našao i ljekarne u Trevisu i nekim drugim mjestima Italije koje imaju isti naziv.
Pored  razglednice apoteke i hotela, koji je bio u vlasništvu obitelji Dobrić- Dobrini, na obitelj Patelli podsjećaju i ovi dokumenti.(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.com)
Nema komentara:

Objavi komentar