četvrtak, 4. listopada 2012.

RAŠA ĆE SRCE DATI - POEMA ZVANE ČRNJE

Vrlo dinamičan i buran život u rudarskoj Raši u prvim danima oslobođenja 1945. godine, kada ovdašnji ugljenokopi postaju jedan od glavnih pokretača obnove u Titovoj Jugoslaviji, u zemlji radnika i seljaka, kako joj se tada tepalo, potaknula je i poznatog istarskog pjesnika i književnika Zvane Črnju na pisanje poeme Raša će dati srce. Mladi Žminjac koji je emigrirao iz Mussolinijeve Italije iz rodne Istre, za rata jedan od glavnih agitpropovaca u svom zavičaju, te će trenutke slobode doživljavati s dodatnim emocijama plod čega su i ovi stihovi.
Iz današnjeg kuta poema Raša će srce dati ima sva obilježja socrealizma, što ne umanjuje njenu vrijednost i spoznaju da je pišući ove stihove Črnja dao svoje srce.
Brošura je iz tiska izašla 1947. godine u izdanju Oblasnog odbora jedinstvenih sindikara R.N.J. za Istru i Rijeku u našem najvećem lučkom gradu, kao nagrada u natječaju tog sindikata. Danas je ona prava rijetkost, zadnje njeno "stanište" bilo je u knjižnici u Ludbregu, gdje je i otpisana, da bi preko buvljaka došla nadomak Raše.



(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.hr)



















Nema komentara:

Objavi komentar