utorak, 9. listopada 2012.

HRVATSKA ŠKOLA ZA ITALIJE - U BRSEČU

U domu poznatog labinskog hotelijera u mirovini Bruna Donadića, rodom iz Plominskog Zagorja, čuva se svjedodžba njegove majke Marije, rođene Bučić, koja je 1920. godine pohađala prvi razred mješovite dvogodišnje pučke hrvatske škole u Brseču. Vrijednost tog dokumenta je u spoznaji da je ta škola bila jedna od rijetkih u Istri, kojoj odmah po dolasku Italije na ove prostore nisu zatvorena vrata, a učenici sjeli u talijanske škole. Stoga je i potvrda o uspješnom završetku bila dvojezična, koja je osim na talijanskom pisana i na hrvatskom jeziku(italiano-croato). Ili bolje rečeno srpskom jeziku, odnosno ekavici, premda se koriste hrvatske riječi kao što su pokrajina, točka, zemljopis, znanost, staratelj, ravnatelj, pučka ili čudoređe, ali i slovenska - šola.
Uz uobičajene predmete i ocjene od pet do deset, uči se i hrvatski jezik, u dokumentu se navodi kao nastavni, ali i talijanski. Učiteljica je bila Marija Merhar, a "ravnatelj" Bodul Niko Pajalić, otac  Milana Pajalića, nekadašnjeg novinara i urednika Radio Zagreba.
Nije poznato kada je prekinuta takva praksa, ali do 1923. godine zatvorene su sve škole na hrvatskom jeziku, a nekoliko godina kasnije i novine, uglavnom tiskane u Trstu, kao i ova "Školska obavest".



(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.hr)





    

Nema komentara:

Objavi komentar