nedjelja, 6. svibnja 2012.

LABIN POTKRAJ 19. STOLJEĆA

Alois Beer je najpoznatiji ratni fotograf, rodom iz Celovca, koji je djelovao u glavnoj austrijskoj ratnoj luci Puli. Iza njega je bezbroj motiva ratnih brodova u pulskoj luci, a u slobodno su se vrijeme u fokusu njegova aparata našli i motivi istarskih gradova. Uključujući i Labina. Ova dva snimka nastala su potkraj 19. stoljeća, prije početka gradnje velikog potpornog zida iznad Podvinja i kada glavnim trgom nije dominirala nova gradska vijećnica.
I dok starogradsko jezgro nije opasivala kasnije opjevana Pineta, djelo jednog drugog Aloisa. Prezivao se Čufar, bio je šumar rodom iz Slovenije, na državnoj službi u Labinu početkom 20. stoljeća. Već onda je slovio kao odličan znalac svog posla, vrstan organizator posla, što je zapelo za oko i poduzetnom Paulu Kupelwieseru, novom vlasniku otočja Brioni.
Što zbog osjetno bolje plaće, što zbog novog izazova Čufar nije odolio pozivu bogatog vlasnika uskoro mondenih otoka, i nakon nekoliko godina provedenih u Labinu zajedno sa suprugom i dvoje djece odlazi za upravnika otočja Brioni.
Na njegov uspješan rad podsjeća spomen ploča s njegovim imenom  na Brionima, a Labinu je ostavio Pinetu. Onom prvom Aloisu  zahvaljujemo pak na pogledu na Labin prije tih zahvata u prostoru, a ovaj će se motiv s potpisom Beera potom naći na na razglednicama.

(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.com)




Nema komentara:

Objavi komentar